Hello mindenkinek!

Aki úgy tervezi, hogy beszáll a játékba, érdemes ezeket a kis kérdéseket válaszokat átnéznie első lépésként!

Mi is a Star Citizen?

Először is, két játékról beszélünk. A Star Citizen egy olyan belső nézetes MMO jellegű sandbox szimulátor , ahol te döntöd el mit is csinálsz az Univerzumban, vannak szakmák, de nincsenek kasztok, lehetsz kalóz, vagy fejvadász, de akár békésebb kereskedő, csempész, de roncskereső is, és még sok más szakmába kóstolhatsz bele.
Lesz lehetőség hajókkal űrcsatát vívni, ahol lehet te leszel a pilóta, de lehetsz lövész is, de ha egy kalóz beteszi a lábát bármikor megvédhetitek a hajót, de akár (majdnem)bármikor el is hagyhatod azt.
Modulárisan fejlesztik, és további érdekesség, hogy a játék mögött nem kiadó áll, hanem közösségi adományokból fejlesztik a játékot.
A Squadron 42 pedig egy sztori alapú single játék.

Mit jelent a moduláris fejlesztés? Mi az az AC, MC, FPS modul, PU alpha, stb. modulok?

-A játék modulokból épül fel, sokan dolgoznak rajta, és párhuzamosan fejlesztik a modulokat, úgy mint a star marine-t ami belső nézetes lövölde , vagy az Arena Commandert, ami tulajdonképpen ahhoz kell, hogy több hajóval lehessen egymással vagy együtt harcolni.
-Az AC egy mellék ága az MC azaz a Murray Cup, ahol versenyezni tudsz társaiddal, míg a PU az a Persistent Universe, de van hogy BabyPU-ként hivatkoznak rá.

Mennyi a havi előfizetési díj, vagy ez P2W/B2P/F2P. (Fizetési konstrukció)?

-Nincs havi előfizetési díj, csak a játék alapárát kell megfizetned mikor majd megjelenik a játék! Kivétel persze ha támogatod a fejlesztőket még a megjelenés előtt, mert akkor azon túl, hogy a bétában részt vehetsz, meg is kapod a játékot!
A csomagokhoz a Star Citizen jár, az SQ42-őt külön kell megvenni.
Az ígéretek szerint a mostani legolcsóbb csomagoknál olcsóbban a kiadást követően sem lehet majd a játékhoz hozzájutni.

Mit lehet most megvenni?

-Szerintem fontos leszögezni: jelenleg nem vásárolsz, hanem támogatni tudod a fejlesztőket, akik ezért cserébe jutalmat adnak.
Jelenleg tudsz venni csomagot, önmagában hajót, fegyverzetet a hajóra és mindenféle dekorációt a hangárba. Vannak ezen kívül úgynevezett “Merchandise”, vagyis fizikai cuccok (póló, bögre, vekker)

Kell-e hajót vennem? Mi a különbség hajó és csomag között?

-Ahhoz, hogy a játékot megjelenése után letölthesd és elkezd a karriered, ahhoz csomagot kell venned, ami tartalmaz már egy hajót, a star citizent, és egyéb tartalmakat pl a béta hozzáférés!
Ha már van egy csomagod, akkor lehet érdekes a csak hajó vásárlása, amivel a meglévő hajódon túl még egyet használhatsz.

Ki lehet-e próbálni díjmentesen a játékot?

Kb. negyedévente van FreeFly, mikor csak egy account kell, és valamilyen hajót biztosítanak a próbához, ez az RSI oldalán mindig közlésre kerül, de mi is ki szoktuk írni cikkbe.

Mit jelent az oldalon egy hajónál/csomagnál a ‘Warbound’ jelzés?

-ha ezt a szót látod, akkor azt jelenti hogy úgynevezett store creditet nem használhatsz fel a megvásárlásakor.

Jó jó, de mi is az a store credit?

-Lentebb lesz szó róla, hogy ha veszel egy hajót/csomagot, akkor azt később beolvaszthatod/meltelheted/visszaválthatod. Ebben az esetben nem a kártyádra/paypalra kerül vissza az értéke a hajónak/csomagnak, hanem az oldalon ugynevezett store creditként.

Milyen vagy melyik hajót vegyek?

-Amelyik megtetszik, de túl sok kockázata nincs a választásodnak, mert ha nem tetszik, akkor beolvaszthatod a hajót és megveheted a másikat.
Nincs legjobb hajó, játékstílus és célfüggő, hogy neked melyik lehet a legjobb.
Javasoljuk, hogy NE költs sokat játékbeli tartalmakra, hiszen már játékban is lehet bérelni, vagy megvenni őket, valamint ha felkeresed közösségünket, az Universebe együtt belépve kipróbálatod a többi hajót is.

Tudok-e a játék megjelenése után is hajót venni?

-Elméletben amint megjelenik a játék utána már nem lesz lehetőség valódi pénzért hajót venni csak és kizárólag játék pénzért!
Viszont: a megjelenés után lehet venni majd erősen korlátozottan játék pénzt és az akkor vehető játékcsomagok közül valószínű lesz olyan ami tartalmaz hajót is. A fejlesztők nem szeretnék, ha a játék pay to win lenne.

Miért ilyen drágák a csomagok/hajók?

-Első sorban érdemes szem előtt tartani, hogy a projekt anyagi háttere főleg ezen hajókból és csomagokból áll elő, tehát az ár nagy része támogatás.
A hajók közötti nagy árkülönbségek magyarázata az egyensúly. Vannak hajók amik hatalmasak, vannak amik picik, mindegyik másra és másra jó és más más erőt képviselnek. Természetesen ha már drágának találsz egy csomagot, nem kell megvenned! Nem tudjuk elégszer ismételni, amint már a béta elindul, vagy a teljes játék megjelenik a játékban szerzett javakból meg tudod venni majd az áhított ladikot! (Bétához egy kiegészítés: természetesen a béta közben/végén reset lesz, vagyis a bétában szerzett pénz, hajó, felszerelés el fog veszni).
A hajók statjai, sőt a fizikai megjelenése is változhat(és változni is fog!)a megjelenésig.
2015 február óta a vásárlások után hazai áfát (VAT) kell fizetni. Ennek kijátszása tiltott téma, erről ne kérdezzetek!

Mit lehet csinálni az Arena Commanderben?

-Nagy jövőt szeretnének az ACnek, legutóbb Chris Roberts azt nyilatkozta, szeretnék, ha eSport-ra is alkalmas lenne.
Jelenleg elég kevés választható opció van, lehet egymás ellen lövöldözni amolyan DM stílusban, csapat harc, valamint lehet menni Vanduulok ellen, és persze versenyezni is. Ezeket bővíteni szeretnék, pl hogy milyen géppel kerülhessünk szembe, stb.
-Az AC meg fog maradni szimulátor harcra, nem fogják kivenni a játékból, amolyan játék a játékban dolog.

Mit lehet csinálni a Universe-ben?

 • Stanton rendszer egy bolygó híján már kész van.
 • Bejárhatunk több előre elkészített és progen űrállomást.
 • Bolygókra és holdakra szállhatunk le, meglátogathatjuk többek között Arcorp bolygóvárost is.
 • Többfajta küldetést hajthatunk végre (szállító, bounty hunting, nyomozgatós stb)
 • A boltokban fegyvert, páncélt, ruhát és hajó alkatrészeket vehetünk.
 • Bányászhatunk bolygókon és és aszteroidák között is.
 • Kereskedelemmel is megtömhetjük a zsebünket.
 • Fps harccal jól hátsón lőhetjük a barátainkat, az ellenségeinket még inkább.
 • Fekete piacon eladhatjuk a lopott cuccokat.
 • A bolygókon versenyezhetünk a verdáinkkal.
 • A nehezen megszerzett pénzükből vehetünk/bérelhetünk hajókat.

Mi az a UEC vagy az aUEC?

-Játékban használatos pénznem. United Earth Credit, ezt valódi pénzből lehet még csak venni.
A jelenlegi universben már lehetséges aUEC-et szerezni küldetésekből.

Szokott le lenni Wipe?

Már szerencsére a patchek (negydévente jönnek) nem jelentenek wipeot, csak a nagyobb változásoknál szokott lenni, mikor nem tudják máshogy megoldani csak adatbázis törléssel.
Teljes wipe 3.15nél volt legutóbb, azelőtt pedig kb 3.7 nél.
Jelenleg max a töltények és az élelem az ami eltűnik, a farmolt pénz, és egyéb kacatok, ingame vett hajók is megmaradnak.

Mi az az LTI, lehet-e még kapni?

-Life Time Insurance, ami a hajókhoz jár. Általában a koncepciós vásárokon lehet kapni az új hajóhoz, de előfordulnak egyéb események is melynek során egy upgrade-nél hozzá lehet jutni.

Ha nincs LTI, akkor elveszíthetem a hajómat?

A legtöbb hajóhoz jár biztosítás, csak nem életre szóló. Fontos még megjegyezni azt is, hogy a hajód így is úgy is elveszítheted amennyiben olyan helyre merészkedsz, ami már nem az UEE fennhatósága, ahova a kezük már nem ér el.
-A biztosításról még azt is jó ha tudod, hogy ha elveszted a hajót, és érvényes biztosításod van, azt nem instant kapod vissza! (Volt szó olyanról is, hogy a gazdaságnak le kell tudnia gyártani újra a hajót, hogy megkapd).

Mi az az ajándékozás? Mi az a beolvasztás (melting/exchange)?

-Ajándékozás alatt azt értjük, hogy bárkinek elajándékozhatod a hajód és persze te is kaphatsz hajót bárkitől.
-Beolvasztás alatt azt értjük, hogy ha meggondoltad magad és mégis más hajót szeretnél, de ha csak a különbséget fizetnéd ki, akkor beolvaszthatod, a fiókodra megkapod az értékét és megveheted csak a különbségből a másik hajót. Bármennyi hajót be tudsz olvasztani, VISZONT!!! Ha beolvasztott hajó árából veszel bármi mást, az a hajó már a te fiókodhoz fog kötődni, azt másnak elajándékozni nem fogod tudni, csak újra beolvasztani!
Figyelem! AMD-s kuponból kapott AMD Mustangot nem lehet beolvasztani!

Beolvaszthatok LTI-s csomagot?

-Persze, amit nem UEC-ból vettél bármit beolvaszthatsz, viszont csomagnál nem ajánlatos! Az (esetleges) LTI elveszik, minden hozzáféréseddel (alfa & béta & teljes játék) együtt.
-Ezt elkerülni van a honlapon upgrade lehetőség.
-Kijelenthetjük, hogy jelenleg az LTI-t csak úgy veszítheted el, ha beolvasztod a csomagot.

Beolvasztanék csomagot vagy hajót, de akkor újra ki kell fizetnem az ÁFÁt?

-Nem minden esetben! Amennyiben a beolvasztott csomag értéke több vagy megegyezik a kívánt hajó áfa nélküli árával úgy nem kell számolnod az adóval.
Ha rá kell fizetned, abban az esetben is csak a ráfizetett összeg után kell az adót befizetni.

Mi az az upgrade?

-beolvasztás nélkül tudsz másik hajóra szert tenni úgy, hogy ebben az esetben csak a hajó kerül kicserélésre, a csomag minden tartalma (pl LTI, hozzáférések) változatlanul megmaradnak!

Upgrade-nél sokszor írjátok, hogy CCU. AZ meg mi?

-Cross Chasis upgrade. Mikor mondjuk egy auroráról upgradelsz hornetre. Általában a különbséget kell csak kifizetni, majd párosítani az alap hajóval, itt is igaz, hogy csak a hajót cseréli ki és a hangárt, de a csomag egyéb tartalma változatlan! (igen az LTI is megmarad)
A CCU rendszer nemrég ráncfelvarráson esett át, így most már bármelyik kapható/éppen megvásárolható (NB) hajóra lehet upgrade-elni, a meglévő (kisebb értékű) hajónkról.

A játékban már lehet vásárolni, vagy bérelni?

Igen, de eddigi tapasztalatok alapján minden patch-nél wipeolják az accountot, azaz csak azok a vásárlások maradnak meg, amit a honlapon a Pledge Storeban követünk el.
Nem minden hajó érhető el bérlésre vagy megvételre a játékban, de arra tökéletes hogy immár valódi pénz beleölése nélkül is kipróbáljuk a hajókat, valamint jobb felszereléssel/fegyverzettel lássuk el őket.

Milyen hangárok vannak, mit jelent a csomagban lévő/hajóhoz járó hangár? (Hol lesz az univerzumban [PU] a hangárom, hány hangár jár?)

-Jelenleg 4 hangár fajta van, mindegyik hajó mellett fel van tüntetve melyik jár hozzá! (Ha több hajód van, mindegy hogy melyikhez melyik jár, a legnagyobbat be tudod állítani és az összes hajód ott lesz). A hangárban jelenleg nem sok mindent tudunk csinálni, főleg csak körbejárni a hajókat, viszont később fontos szerepe lesz a saját hangárunknak.
Még csak találgatások vannak, hogy melyik hangár hol lesz, egy biztos, a forgalmas helyeken lehet majd megtalálni főleg az üzleti hangárokat, és pl ilyen helyeknél nem nagyon fogunk látni pl Aszteroida hangárokat.

Mi az a szürkepiac (LTI felár)?

-Vannak, akik a hivatalos honlapon túl kínálnak neked olyan hajókat, amiket többnyire már nem tudsz a honlapon megvenni, amik általában LTI-sek is. Ezeket jóval a hivatalos ár felett tudod csak megvenni magánszemélyektől.
A szürkepiac mostanában haldoklik, korábban a főleg a reddit-en és eBay-en voltak ajánlatok (én — .tnm — előbbit tudom ajánlani soha nem csaptak be, viszont a helyi szabályokat fontos betartani!).
Ezen kívül mielőtt külföldön néznél körbe, érdemes megnézni, hátha hardverapró-n is van valakinek valami “levetett” cucca. Mivel elég sok pénz állhat egy-egy ilyen fiókban/csomagban/hajóban és néha alakul úgy az élete az embereknek, hogy ezeket visszaváltanék, itt mindketten jól járhatnak. Ráadásul a legtöbb ilyen csomag még ÁFA nélküli. (Használt adás-vételre amúgy se kell ÁFA-t fizetnie a második tulajnak.)

Mikor jelenik meg a játék?

-Nincs adat már nem becsülnek, majd ha kész lesz.
(Jelenleg a Squadron42t akarják minél hamarabb összerakni, de azt sem ebben az évben várjuk)

Hol tart most a játék fejlesztése?

A hivatalos oldalon lévő roadmapet érdemes végignézni, abból látszik mikor mi került be a játékba.

Mik azok az Org-ok?

-Mint a legtöbb multi játékban MMO-kban mindenütt vannak klánok, guildok. Itt is, csak itt cégeknek hívjuk őket, azaz ORG.
-Bárki tud ORG-ot nyitni a hivatalos honlapon, és itt az lesz az újdonság, hogy egyszerre több ORG-ban is benne lehetsz!

Van-e magyar Org?

– Van, több is. A teljes listát itt találod.

Van magyar közösségnek Discord elérhetősége?

-Igen van, az általunk felügyelt discord szerver több mint 300 tagot számlál, bárki csatlakozását szívesen vesszük.
https://discord.gg/Pd6e7eT

Már megvettem az első csomagom, de úgy érzem el vagyok veszve! HELP!

-Mindenkit bátorítunk, hogy ha valami segítségre van szüksége bátran jöjjön fel discordra, kérdezzen!

Kipróbáltam a játékot, de nagyon rosszul fut…

-Elöször is, SSD-re van telepítve ugye? Ha kevesebb mint 32 GB RAM van a gépben érdemes beállítani lapozófilet.
Amennyiben Orison lett kiválasztva “otthonnak” és gyengébb a géped, úgy fontos hogy a settingsben a Volumetric Clouds beállítás legyen levéve minimumra, vagy OFFra.
Ha ez sem segít, akkor az RSI oldalára belépve kérjün kegy karakter resetet, azután újra tudunk választani kezdőbolygót.

Hogy milyen gépen milyen teljesítményt mérnek itt tudod megnézni: https://robertsspaceindustries.com/telemetry

Amennyiben bármi észrevételed van, esetleg valami fontos kérdés kimaradt ami szerinted egy kezdőnek sokat segíthet kérlek jelezd kommentben, vagy a fórumban!