A Kabal Rendszer

Közel hat évi munka alatt a Birodalmi Térképészeti Központban dolgozó csillagmérő mérnök, Usuni Colo egyetlen nap betegszabadságot sem vett ki. Végül 2941-ben a főnöke nem csak javasolta, hanem egyenesen követelte, hogy menjen el szabadságra. Három hétnyi tétlenségre kárhoztatva Colo tudta, hogy csak egyetlen hely van, ahova mehet. Mindig is lenyűgözte őt az Outsider csoport, ezért elutazott a Myára a Leir rendszerben, hogy a saját szemével lássa, hogy az elszigetelődés milyen hatással van az emberekre és a bolygóra.
Colo balszerencséjére azon próbálkozásai, hogy átengedjék a turistazónából az igazi tapasztalatot nyújtó területekre ahhoz vezettek, hogy kiutasították őt a bolygóról. A kényszerszabadságából még mindig több hét volt hátra, ezért úgy döntött, hogy nem sieti el az utat hazafelé az Elysium rendszerbe. És az ICC csillagmérő csapat tagjaként megvolt az a szokása, hogy szabadidejében is végzett szkenneléseket ugrópontokat keresve.
Így amikor 2941. március 11-én a szkenner egy anomáliát talált, ami egy új, Leir rendszerből kivezető ugrópontnak tűnt, Usuni Colo sokkal inkább szakszerűen kezelte, mintsem meglepetten. Ami meglephette volna az az volt, ami a másik oldalon fekszik. Ha tudta volna, hogy egyáltalán nem felfedezte azt a rendszert, csak újra megtalálta.

A felfedezés izgalma

Colo elvégzett pár elsődleges szkennelést ott, ami Kabal rendszerként vált ismerté, amit Colo egy híres, 27. századi zenekarról nevezett el. A szkennelések során talált egy F-típusú, fősorozatbeli csillagot és három bolygót, valamint egy aszteroidacsoportot. A birodalmi űrbe visszaérve azonnal jelentette a felfedezést és benyújtott egy különleges kérelmet, hogy az ő ICC csapatát jelöljék ki a rendszer felfedezésére, amit felfedezett. Az UEE jóváhagyta a kérelmet, így Colo nem sokkal később visszatért a rendszerbe a csapatával.
A rendszer kezdeti értékelései rendkívül pozitívak voltak. A Kabal II és Kabal III a lakható zónán belül voltak és a Kabal III oxigén alapú légköre azt jelentette, hogy szinte már egy beköltözhető bolygó lehet. Az izgatottság a kormányzati tisztviselők között is fokozódott, mivel egy természetes formájában lakható bolygó rendkívül komoly előnyökkel és nyersanyagokkal jár, a költséges terraformálás nélkül. Colo és a csapata azonnal megkapta a feladatot, hogy részletesebb szkennelésnek vessék alá a Kabal III-at.
Az ICC általános eljárása az volt, hogy egy rendszer kezdeti eredményeit titkosan kezelték, ameddig a további értékelések el nem készültek és meg nem erősítették azokat. Azonban valahogy a Kabal eredményei kiszivárogtak. A hírek egy bolygóról, ami azonnal lakható, hamar médiaszenzációvá váltak.
Costigan uralkodó kritikusai gyanakvóak voltak, azt állították, hogy a szivárogtatás az uralkodó adminisztrációjának tervezett lépése volt. Csak hetekkel korábban került sor a Történelmi Igazság Törvény 2941-es elfogadására, ami dokumentumok tömegéről oldotta fel a titkosítást és ezek közül sok a Messer korszakból származott és bemutatta az akkori kormányok által használt propagandagépezet technikáit, hogy hogyan befolyásolták a közvéleményt. És annak ellenére, hogy ezt nehezen lehetett volna új információnak venni, valamint egyértelműen semmi köze nem volt a dokumentumoknak a Costigan adminisztrációhoz, az újságírók és kritikusok mégis számos összehasonlítást tettek a korábban használt taktikák és a jelenlegi vezetés eljárásai között, ami már számos kínos hibát követett el. A Kabal eredeti mérési eredményeivel kapcsolatos szivárogtatás valahogy azt érte el, hogy az emberek a birodalom jövőjével kezdtek el foglalkozni a múltja helyett.
Amikor a titkosított jelentés kiszivárgott, akkor az ICC úgy döntött, hogy meglovagolja a keletkezett felhajtást. Usuni Colo még azt is vállalta, hogy exkluzív beszámolót fog adni a hihetetlen történetről Beck Russumnak az Empire Reportban. Az eseményt napokig reklámozták a spectrumon, majd hirtelen törölték. Amikor semmilyen hivatalos magyarázatot nem adtak arra, hogy miért törölték az interjút, akkor elkezdtek megjelenni a pletykák. Miután a Kabal rendszer értékelése is késett, nem részletezett okokból, akkor a Szenátus belügyi albizottsága úgy döntött, hogy közbelép.

Az ismert ismeretlen

2941. októberében Rebecca Alvest, az ICC vezetőjét a Szenátus belügyi albizottsága elé idézték, hogy megvitassák vele a kialakult helyzetet. A szenátorok a Kabal III vizsgálataira koncentráltak és azon tűnődtek, hogy miért késik a rendszerről a hivatalos jelentés. Alves kitért a legtöbb kérdés elől azzal, hogy nem tud válaszolni a részletekre, ameddig a hivatalos jelentést ki nem adják. A nyomás hatására Alves még inkább zárkózott lett. Ezzel feldühítette a szenátorokat, akik nyíltan nekiszegezték a kérdést, hogy valójában ki irányítja az ICC-t, ha az igazgatója sem tud megszabni határidőket.
Alves szereplését a szenátus előtt az albizottság katasztrofálisnak értékelte. Ez új lendületet adott a Kaballal kapcsolatos vitáknak és megerősítette a vádakat, hogy az információk kikerülése valóban az uralkodótól származott. A növekvő nyilvános nyomás hatására 2941. novemberének elején az ICC végre közzétette a hivatalos eredményeket a Kabal rendszerről. Ezzel egyértelművé vált, hogy miért volt olyan sok titkolózás a rendszerrel kapcsolatban.
A jelentésből kiderült, hogy ősi, elhagyott Tevarin várásokat találtak a Kabal III-on, valószínűleg az első Tevarin háború előttről. Így annak ellenére, hogy a bolygó lakható lenne az emberek számára, belátható időn belül nem lehet számítani arra, hogy ott emberi települések létesülnek. A jelentés kiadását követően az UEE kormánya titkosította és lezárta az egész rendszert a nyilvánosság előtt, hogy megőrizze ezt a fontos régészeti helyszínt. A rendszer azóta is tiltott zóna maradt.

A rendszer fontosabb objektumai

KABAL I

Ez a kicsi, darabos kisbolygó olyan közel van a rendszer csillagjához, hogy a keringési ideje csupán 34 földi nap.

KABAL II

Az ICC első jelentése alapján a Kabal II a Marshoz hasonló. Ez egy föld-szerű, elszennyeződött, sivatagos bolygó a lakható zóna közepén, ami tökéletes jelöltté teszi a terraformálásra. Mivel a Tevarinok sosem fejlesztették ki a terraformálás technológiáját, ezért a bolygó lakatlan maradt, mialatt ők uralták a rendszert.

KABAL III

Ez a bolygó volt a rendszer ékköve a felfedezésekor, de a reményeket, hogy az UEE itt településeket létesíthet, hamar szétzúzta az, hogy a Tevarin romok megtalálása után a bolygót hirtelen lezárták és régészeti helyszínné minősítették.

A vékony növényréteg alatt, amely elkezdte visszahódítani a várásokat, ez a Tevarin világ megragadt az időben. Az épületek és házak különféle használati tárgyakkal vannak tele. A hajók csendesen pihennek a leszállóhelyeken. A Rijora szent kódexei még mindig megtalálhatóak a templomokban. Minden részletből arra lehet következtetni, hogy a lakosság vagy nagyon gyorsan távozott, vagy még azt tervezte, hogy visszatér. Bárhogy is volt, Kabal III egy rendkívüli betekintést adhat a kultúrába, ami megpróbálta eltörölni magát a második Tevarin háború végén a Megtisztítás (Purge) során.
Az UEE hadserege meghívta az Esperiát, az elismert hajóreplika gyártó vállalatot, hogy a bolygón található hajókat kategorizálja és értékelje. Miután összehasonlították azokat a kevés történelmi feljegyzéssel, az Esperia arra jutott, hogy a bolygót az első Tevarin háborút megelőzően hagyták el. Annak ellenére, hogy a felfedezéssel rengeteg információhoz jutunk a Tevarinokról, ezek a városok több kérdést vetnek fel, mint amennyit megválaszolnak. Az egyik különösen érdekes, hogy miért mentek el a Tevarinok…

Sokan csodálkoztak azon, hogy hogyan feledkezhettek el a Tevarinok egy egész rendszerről. A legtöbben úgy gondolják, hogy a szerencsétlen eseményekkel tarkított két évszázadban – az első és második Tevarin háború, majd az azt követő Megtisztítás – kitörlődött a rendszer létezése a Tevarin kulturális köztudatból. Mások úgy vélik, hogy a rendszer létezése a Tevarin radikálisok féltve őrzött titka volt. De az UEE kutatói, mivel tisztában vannak azzal, hogy mennyire keveset tudnak, óvatosan közelítenek a rendszerhez. Az UEE a Tevarin Kulturális Örökségi Mozgalom és a Tevarin érdekképviseleti csoport, a Nerriva Alle többszöri kérése ellenére sem lazított a bolygó körül fenntartott szigorú beléptetési renden.

Utazási figyelmeztetés

Mivel a Kabal csak a gazdátlan Leir rendszeren keresztül közelíthető meg, ezért páran letáboroztak és figyelték a kormányzati konvojokat, hogy megtudják az ugrópont koordinátáit. Közismert, hogy az UEE hajók a Leir rendszerben megtámadják azokat a gyanús hajókat, amelyek veszélyt jelentenek az titkos ugrópont felfedésére. Szóval ha a kormány egy figyelmeztető üzenetet küld, teljesítsd az abban kérteket, vagy vállald a következményeket!

Idézetek a rendszerről

“Ha megválasztotok a szenátorotoknak, akkor azon fogok munkálkodni, hogy kivezessem a népemet az árnyékból és újjáépítsem a csodálatos Tevarin kultúrát. Ennek során a Kabal III elveszett városait régészeti helyszínekké nyilvánítjuk és kulturális központokat állítunk fel a bolygón, hogy az eljövendő generációknak megtanítsuk, hogy az emberek és Tevarinok ugyanolyanok.” – Suj Kossi szenátor kampánybeszéde Jalanon, az Elysium rendszerben, 2946-ban.

“A Kabal rendszer egy érdekes ügy. Hogyan lehet egy teljes rendszer elfelejteni pár évszázad alatt? A kollektív memóriavesztés tényleg ilyen súlyos lehet, vagy valami más húzódik meg a háttérben? Hogy őszinte legyek, nem tudom, hogy melyik rémiszt meg jobban.” – Professzor Vincent Fontana, idézet a Tevarin Kulturális Örökségi Mozgalom előtt 2943-ban tartott beszédéből.