A Kiel rendszer

A rendszer a hidegháború alatt egy fő katonai csomópont volt és a rendszer keményen dolgozik azon, hogy megtalálja önmagát amióta a Xi’anokkal javult a kapcsolat. A Szenátus által nemrég hivatalosan is elismert harmadik bolygó, a Severus bizonyította, hogy a kemény munka lassan elkezd kifizetődni.

A rendszert egy kereskedelmi flotta üzemanyaggyűjtő hajója fedezte fel, miközben a Hadrianus rendszerben dolgozott. A hajó kapitányának, Adhama Schnaussnak az volt a szokása, hogy minden begyűjtés során különböző útvonalakat határozott meg, hogy fenntartsa a legénység éberségét. Egy nap 2514-ben Schnauss egy furcsa anomáliát észlelt a szkennereken és arrafelé módosította a pályájukat. Ott egy nagy ugrókaput találtak, ami egy fehér, F-típusú, fősorozatbeli csillagot talált, amelyet hat bolygó és egy aszteroidaöv vett körül. Schnauss Kielnek nevezte el a rendszert egy régi barátja után, aki hajthatatlanul elutasította, hogy elhagyja a szülőbolygóját, a Marsot. Schnauss azt remélte, hogy ezzel a gesztussal végre rá tudja venni a barátját, hogy elinduljon a csillagok közé és megnézze azt a rendszert, amelyet róla neveztek el.

A katonai felderítők szkennelték a rendszert, hogy valamelyik bolygó nem lakott-e, valamint megállapították, hogy csak a harmadik, a Severus alkalmas a terraformálásra. Mialatt a terraformálás már folyamatban volt, két újabb ugrópontot fedeztek fel a Baker és a Horus rendszerbe, amelynek köszönhetően a civil és a magánszektor is komolyan érdeklődni kezdett a rendszer iránt. Annak ellenére, hogy hivatalosan még lakatlan volt, máris nagyon jól kapcsolódott a növekvő birodalom keleti széléhez és volt benne egy ércekben gazdag aszteroidaöv, egy gázóriás az újratankolásokhoz és egy hamarosan terraformált világ, hogy a rendszer idegközpontja legyen.

De minden megváltozott, amikor 2542-ben Marie Sante felfedezett egy ugrókaput a Xi’an űrbe, ami a Horus rendszerből indult. A Perry-vonalhoz kapcsolódva a Kiel csupán egyetlen rendszer távolságra került a Xi’an területtől, szóval az UPE gyorsan felülvizsgálta a rendszer szerepét. A terraformálás befejezését követően a kitermelést megkezdő vállalatok legnagyobb meglepetésére nem nyitották meg a rendszert a gazdasági szereplők előtt, hanem a kormányzat terveinek megfelelően a Severust egy hatalmas katonai központtá nyilvánították, ami évszázadokra meghatározta a rendszert.

Katonai gépezet

Mikor a Severus lakhatóvá vált, a hadsereg nagy erőkkel bevonult. Ivar Messer nemrég került hatalomra, részben a Xi’an félelem kihasználásával, szóval a Kiel rendszerbe öntött pénz egy komoly erőfitogtatás is volt az új, idegen ellenség részére is.

A következő évtizedekben a hadsereg erős jelenléte a Kiel rendszerben a belpolitikai helyzetet is segített stabilizálni. A Terrától való kis távolsága aggodalmat keltett a növekvő Messer-ellenes aktivistákban, akik úgy látták, hogy a rendszer egy esetleges megszállás kiindulási pontja lehet. Pletykák is kezdtek keringeni Assan Kieren szenátor 2638-as eltűnéséről, miután a szenátor egy olyan törvényjavaslatot nyújtott be, ami a Terrának önállóságot biztosított volna a birodalommal szemben. A pletykák szerint a szenátort elrabolták és a Kiel II katonai létesítményeire vitték.

A Kiel katonai jelentősége a 29. század elején nagyban visszaesett, miután a Xi’an helyzet javulni kezdett és a Perry-vonalat felszámolták. Azonban a hadsereg kivonulása után a katonák lecserélése a magánszektorra nehézkesen indult. A hadsereg a nyersanyagok jelentős részét kitermelte, az ott maradt infrastruktúra elavult volt és javításra szorult, a népesség pedig csekély. Egy vállalat számára nem volt sok értelme a Kiel-ben terjeszkedni.

A fenti állapot Joona Tzur vezetése alatt kezdett megváltozni, amikor 2903-ban őt választották meg a Severus kormányzójának. Tzur annak a pár száz embernek az egyike volt, akinek a gyökerei több mint két generáció óta a Kiel-hez kötötték. Ez a dédnagyanyjával kezdődött, aki úgy döntött, hogy a rendszerben marad, miután visszavonult a hadseregtől. Ő mindenkinél jobban ismerte a Kiel erősségét és kifejezetten olyan vállalatokat keresett meg, akik fel tudták használni az ottmaradt katonai infrastruktúrát és elhagyott bázisokat. Ez a stratégia bevált és az űrutazással foglalkozó vállalatok közül számos cégóriás épített fel itt gyárakat. Továbbá Tzur tudta, hogy kizárólag a vállalatok nem elegendőek az otthona felemelkedéséhez, ezért komoly erőfeszítéseket tett a szabadidős központok és a zöldfelületek kialakításáért, mivel az állítása szerint a boldog lakosság fog növekedni.

Tzur egyik legnagyobb győzelme volt, amikor sikerült meggyőznie az Intergalactic Aerospace Expo szervezőit, hogy a Severuson rendezzék meg azt. Tzur fő szempontja a számos, használaton kívüli űrhajóhangár volt, ami otthont adhatott egy ilyen nagyszabású rendezvénynek. Miután gyors javítások sorát végezték el ezeken a létesítményeken, 2916-ban megtartották az első IAE-t a Severuson, ami azóta is a rendszer egyik fő gazdasági motorja. Ennek köszönhető számos hotellánc, étterem és látnivaló. Napjainkban az IAE mellett sok más konferenciát is tartanak ezekben a létesítményekben, amivel a turizmus az egyik legnagyobb növekedést produkáló szektor lett a bolygón.

A Kiel gazdasági fordulatát sokan tartották sikernek, beleértve a szenátust is, akik 2937-ben hivatalosan is elismerték a Severust. A rendszer lakossága folyamatosan növekszik. Számos munkalehetőséggel és lényegesen kisebb tömeggel, mint más rendszerek (például a Terra), a Kiel nemrég a New United szerkesztői szerint bekerült a “10 legélhetőbb rendszer” közé.

A rendszer fontosabb objektumai

KIEL I

Egy kisbolygó, aminek egyik fele teljesen el van égve, a kötött tengelyforgásának köszönhetően.

KIEL II

Egy kőzetbolygó, ami vékony légkörrel és sok rejtéllyel rendelkezik. A szkennelések nyersanyagok jelenlétét mutatják a bolygón, azonban az UEE szigorúan megtiltott minden bányászati tevékenységet. Ennek köszönhetően úgy gondolják, hogy a bolygó felszíne alatt titkos katonai létesítmények maradtak.

KIEL III (SEVERUS)

A Severus egy kőzetbolygó, amit a rendszer felfedezése után gyorsan terraformáltak. A nevét egy híres admirálisról kapta, aki a haditengerészetben szolgált és a második Tevarin háború alatt kiválóan szolgálta a birodalmat. A bolygó a Xi’an hidegháború alatt katonai csomópontként működött. A viszony javulását követően a bolygó lakói keményen dolgoztak azon, hogy ez a kép megváltozzon.

A dolgok akkor kezdtek javulni, amikor az RSI beleegyezett, hogy egy nagy gyárat nyit, ahol a fejlesztett hajtóműveit gyártják. Az RSI elindította az új emberek és a pénz beáramlását a rendszerbe, ami a többi nagyvállalatot is ösztönözte. Hamarosan híre ment, hogy a bolygón rengeteg munkalehetőség van és megfizethető az élet. A fizikai munkások tömegekben érkeztek, a bolygó népessége pedig a következő évtizedekben egyenletesen nőtt. Nem sokkal később a kormányzótanács beterjesztette és megkapta a képviseletet a szenátusban, az első szenátornak pedig Tzur lányát, Janna Thurvillet választották.

A beáramló emberek és vállalatok lehetővé tették a kormányzatnak, hogy a bolygó egyes részeit polgári célokra használják fel. A bolygó fővárosa, Eri City a leglátványosabb. Rengeteg régi, szürke katonai létesítményt lebontottak és csodálatos parkokat építettek a helyükre. Bár a bolygón még nem alakult ki egyedi kulturális öntudat, de az ételek területén már nagyon megerősödött. Jól haladnak, hogy a bolygó földjét művelhetővé tegyék és mivel a lakhatási kiadások elég alacsonyak, ezért a legtöbb ember megengedheti magának a drágább étkezéseket.

KIEL IV

Egy festői szépségű törpe gázbolygó, meglepő kék színnel. A bolygó gyors forgása azt jelenti, hogy csak 16 földi órába telik, amíg egy teljes fordulatot megtesz.

KIEL V

Egy hatalmas gázóriás, amelynek a sugara 57.000 km, a gyűrűi pedig még ennél is nagyobbak.

KIEL VI

Ennek a törpebolygónak 44.512 földi napba telik, ameddig teljesen megkerüli a rendszer napját, ez nagyjából 122 földi évnek felel meg. Azt tervezik, hogy a következő alkalommal, amikor a pályájának a naphoz legközelebbi pontján lesz, akkor tartanak egy fesztivált.

Utazási figyelmeztetés

A bányászok már régóta várnak, hogy kitermelhessék a Kiel II nyersanyagait és az évek során számos engedély nélküli kísérlet történt erre. És bár a hadsereg már nem uralja a rendszert, de még mindig erős jelenlétet tart fent itt és gyorsan begyűjti azokat, akik a tiltás ellenére bányászni kezdenek a Kiel II felszínén.

Idézetek a rendszerről

“A Kiel rendszer valódi lehetőségei még mindig érintetlenek és kiaknázatlanok. Az önálló identitás hiányát nem akadálynak látom, hanem egy lehetőségnek, hogy valami újat hozzunk létre” – Joona Tzur kormányzó szavai a beiktatási ceremónián, 2903-ban.

“Az unalmas, meghatározhatatlan épületet eredetileg a katonaság építette és használta, amikor még a bolygót irányította. Évszázadokig adott otthont a szürke katonai bürokratáknak, de ma a Nocturne vette át a helyet, az egyik legizgalmasabb új étterem az UEE-ben. Mint a Kiel rendszerben sok minden, ami elsőre unalmasnak és érdektelennek tűnik, egyre inkább lenyűgöző lesz, ha közelebbről is megvizsgáljuk” – idézet Gloria Buddtól a New United magazin “Tíz legélhetőbb rendszer” cikkéből, 2945-ből.