A rendszer

Mióta Nick Croshaw először sikeresen jutott át egy ugró ponton, tudósok tanulmányozták és elemezték azokat a jelenségeket amelyek lehetővé teszik a rendszerek közötti utazást. Évekig azt hitték, hogy egy csillag gravitációs vonzása, kombinálva egyes még nem azonosított körülményekkel, együtt okozzák ezen “autópályákat” az űrben. Összefüggéseket keresték a rendszerben található csillag típusa, az ugró pontok száma és azok feltűnése között.
Annak ellenére nem lett tudományos megegyezés, hogy rengeteg elméletet állítottak fel arra vonatkozólag hogyan játszik közre egy csillag gravitációs vonzása az ugrópont kialakulásban. Aztán felfedezték a Min rendszert ami átrendezte a témával kapcsolatos tudományos gondolkodást. A rendszerben nincs csillag, csak egy szökevény gáz óriást tartalmaz ami körül négy hold kering.

A sötét rendszer

Az emberiség által felfedezett rendszerek panteonjában a Min teljesen egyedülálló, mivel nincs napja.
Bizonyos törvényen kívüli körökben évek óta keringtek pletykák egy “sötét rendszerről” amiben nincs fény, de a legtöbben úgy gondolták ez nem más mint egy remek mese. Ezek a mesék azért terjedtek el mert két évszázadon keresztül titokban tartották a Min felfedezését.
Ez a Hathor csoport számlájára írható, amely a Nexus néven ismert rendszer nagyobb részét birtokolta 2468 és 2672 között. Addig folyt a bolygókon a bányászat amíg az összes erőforrás ki nem merült, miközben olyan kevést törvényt (tartottak – vezettek) be melynek eredményeként a mai napig erőteljes a törvényen kívüliek jelenléte.
2473-ban egy Hathor tulajdonú hajó felfedezett egy Nexusból Min rendszerbe vezető ugró pontot. Pontosan nem ismert, hogy ki végezte az első ugrást, így a felfedezés egyszerűen a Hathor csoporté lett. Több mint két évszázadig vállalati titok maradt a Min rendszer létezése.
Eaden Andres történész szerint ez a titoktartást kezdetben az a vágy vezérelte, hogy a rendszer erőforrásait megtarthassák maguknak. Csupán néhány éve fizettek hatalmas összeget azért, hogy a Nexus rendszer erőforrásait kitermelhessék, a Hathor vezetői pedig amiatt kezdtek aggódni, hogy ha a Min létezését bejelentik a birodalomnak, akkor ezért a rendszerért is rengeteget kell fizetniük, nem is beszélve a bürokratikus folyamatról.
E helyett a Hathor csoport vezérigazgatója, Russell Gurney, szigorúan őrizte a Min titkát, ebben olyan messzire ment, hogy még külön rejtett részleget is létrehozott a rendszer gazdasági potenciáljának ábrázolására, átvizsgálására és értékelésére. Egy belső kommunikációs adásból kiderült, hogy a lehető legkevesebb embert akarták beavatni a titokba, amiről a bolygó a nevét is kapta.
Amikor a felmérés során beszerzett számok túl alacsonyak lettek a részleg csendben felbomlott 2476-ban. Ezt követően a legtöbb utalás a rendszerre eltűnt a Hathor csoport dokumentációjából, bár néhány bizonyíték alapján a rendszert alkalmaként a mérgező bányászati melléktermékek lerakóhelyeként használták.
Mielőtt a Hathor csoport lemondott a Nexus rendszer irányításáról 2672-ben, a belső archívum súlyos elektronikai támadást, adatlopást szenvedett el. A Min rendszer ugrópont koordinátái is a kompromittált adatok közé kerültek. Eaden Andres történész szerint a “sötét rendszerről” szóló pletykák is nem sokkal ez után kezdtek elterjedni a bűnöző körökben.

A népszerű szökevény

A Min létezéséről szóló szóbeszéd ellenére évtizedek teltek el az igazság felfedezése előtt és még akkor sem a Nexus felől találta rá, hanem a törvényen kívüliek találtak egy másik ugrópontot az Ellis rendszerbe. Amikor végül a New United beszámolt egy Advocacy által elcsípett csempész hajóról akkor vált szélesebb körben ismertté a Min rendszer UEE szerte, 2702-ben.
A történet alapjául szolgált a 2705-ös blockbuster “Ismeretlen eredet” című filmnek ami drámaian mutatta be hogyan fedezte fel Hiram Qureshi Ügyészségi titkos ügynök azt, hogy a törvényen kívüliek az Ellis és Min közötti ugrópontot lopott hajók szállítására használták.
A közvetlen hozzáférés a napfény nélküli rendszerhez felizgatta a csillagászokat és elbűvölte a nyilvánosságot. Az UEE elküldte a szokásos tudós és bürokrata osztályát, hogy vizsgálják meg a rendszert. Az újdonság mellett megállapították, hogy az erőforrások és lakható helyek hiánya miatt érdektelen a Birodalom számára így nem sajátították ki.
Amint a Min ugró koordinátái hozzáférhetőek lettek a nyilvánosság számára, a törvényen kívüliek, akik évek óta hozzáfértek a Min-hez, kihasználták a bűnüldözés hiányát a turistákra és tudósokra való rajtaütések során. A támadások annyira elterjedtek, hogy az UEE évek óta kiadta az utazási figyelmeztetést a Min látogatásainak veszélyeire.
Az emberiség ennek ellenére megtalálta a módját, hogy ezt a rendszert otthonnak nevezze. Egy kis település jött létre a rendszer második holdján, bizonyítva, hogy az emberiség a szélsőséges körülmények ellenére is módot talál a túlélésre.

A rendszer fontosabb objektumai

MIN I | Nap hiányában a Min I a rendszer középpontja. A gázóriást ammónia felhők borítják amelyek baljósan ragyognak a távoli csillagok elhalványuló fényeiben. A szakértők kíváncsiak hogyan szakadhatott ki az eredeti rendszeréből ez a bolygó. Azon is vitatkoznak hogy az ugrópontok kapcsolódnának e a bolygóhoz vagy az űr azon területéhez ahol éppen elhalad. Eddig még nem fedeztek fel semmi különlegességet a bolygón.
MIN 1A | A Min1a egy kicsi, sziklás hold. A Hathor csoport első vizsgálatai során kiderült, hogy piacképes ásványokat tartalmaz, azonban a lehetséges profit mértékét meghaladták a kiküldött csoport költségei, ezért azt gyorsan leállították. Amikor a rendszert nyilvánosságra hozták mindenki számára, az elérhető ásványi lelőhelyeket kisebb bányász vállalatok célozták meg.
MIN 1B | Az élet valahogy megtalálta a módját, hogy túlélje a Min1b szegényes körülményeit is. A négy közül ez a sziklás hold a legnagyobb, egy vékony atmoszféra réteget is megtart, ami meglepően meleg, köszönhetően a excentrikus pályának ami hat a légkörre.
A felszínét szinte teljes mértékben óceánok borítják számtalan hidrotermális nyílással a tengerfenéken. Ezek a tényezők elegendőek ahhoz, hogy nagy biolumineszcens baktériumok közösségét tartsa fenn. Kísérteties ragyogásuk felsugárzik az óceán mélyéről, a fekete égbolton lévő csillagok fényével együtt szürreális élményt nyújtva.
2816-ban egyedülálló közösség jött létre a holdon, kutatók, törvényen kívüliek és túlélők egyvelegéből és elfoglalták azt. A lakosok minden látogatót fogadnak akik kereskedni akarnak velük, a baktérium óceán farmokon tenyésztett növényeikkel. Ha többet akar megtudni az emberekről akik az univerzum legfurcsább emberi települését lakják nézze meg a 2921-es “Sunless Souls” dokumentum videót.
MIN 1C | A Min 1c 2 legfontosabb jellemzője, légkör vagy erőforrás hiányában, hogy ez a legkisebb hold a rendszerben aminek felszíne alatt szerteágazó barlangrendszer található.

MIN 1D | Mint a Min legtávolabb lévő holdja, a törvényen kívüliek gyakran használják a becsapódási krátereket rejtekül, miközben a következő gyanútlan hajóra várakoznak.