A régóta fennálló vállalatok dicsőségcsarnokában nehéz lenne még egy olyan vállalatot találni, amelynek a neve annyira összefonódott az emberiség fejlődésével, mint a Roberts Space Industries. Akár a végtelen világűrben hajózunk, akár végigsétálunk egy utcán, az RSI hozzájárulása a társadalomhoz mindenhol megtalálható, azonban nem mindenki ismeri az eredetét.

A kezdetek

Amíg a legtöbb vállalati törekvés mögött egy álom és egyetlen termék áll, addig Chris Roberts vállalkozó álma az volt, hogy megteremt egy olyan kultúrát, ami felkarolja a kreativitást és az innovációt, egy olyat, amely az idővel képes a változásra és folyamatosan a jövőbe tekint. A célja nem más volt, mint egy vállalat, amely állandó és meghatározó része lesz a piacnak, akár a jövő hetet nézzük, akár a következő ezer évet.

Érdekesség, hogy bár a vállalatot sokan a sokféle űrhajójáról és terraformálási projektjeiről ismerik, de a Roberts Space Industries nevében szereplő Space szó amiatt a törekvés miatt került oda, amivé az emberiség válhat, nem a vállalat fő irányultsága miatt. Az első termék, amit az RSI 2043-ban kiadott egy rendkívül hatékony akkumulátor átalakító volt felszíni, civil felhasználású járművekhez.

A hivatalosan 2038-ban megalapított Roberts Space Industries alapítója, a fiatal és vállakozó szellemű feltaláló, Chris Roberts már jóval azelőtt kidolgozta a cég filozófiáját, hogy ténylegesen elkezdett volna dolgozni az első találmányán:

  • Tanulj a múltból!
  • Érd el a jövőt!
  • Támogasd az innovációt!
  • Gondozd a tehetséget!
  • Mindig legyél meghatározó!

A Föld a XXI. században rendkívül más volt, mint napjainkba. Bár az emberiség már kijutott a világűrbe, de ez még nem volt általános, ritka eseménynek számított és olyan drága volt, hogy csak pár akkori állam tehette meg. Az igazság az, hogy a Föld a túlnépesedés szélére sodródott. Számos háború robbant ki a bolygón, amely az élelemért, vízért és az energiáért folyt.

Roberts különféle területeken jártas dolgozó feltalálókat keresett a csapatába, hogy megpróbáljon a problémák egy részén segíteni. A kezdeti RSI termékek széles skálán mozogtak a kompakt víztisztító berendezéstől az energiahatékony energiahálózatokig. De fejlesztettek a tücsöktermesztésen is.

Noha a társaság már ezekkel a vállalkozásokkal is szerény sikereket ért el, Roberts nem elégedett meg ezekkel és tovább kutatott nagyobb felfedezéseket keresve. 2061-ben egy neves műszaki egyetem doktori disszertációit tanulmányozta, aminek köszönhetően találkozott Dr. Scott Childress kutatóval, akinek a tanulmánya az űrhajók olcsóbb meghajtórendszerére koncentrált.

Az a lehetőség, hogy az űrkutatás sokkal elterjedtebb lehet, egy régi álmot hozott felszínre. Roberts gyorsan találkozott a frissen végzett kutatóval és összerakott egy csapatot, hogy segítsen átültetni a tanulmányt a valóságba. Annak ellenére, hogy a projektben voltak hanyatlások, 2075-ben a Roberts Space Industries bemutatta a Kvantum Mag Meghajtó prototípusát. Az űrutazás egy szempillantás múlva már nem is tűnt annyira távolinak.

Világok építése

A fenti technológia felhasználásának következményeit azonnal megérezték a világban. A felderítő küldetések hirtelen elérhetőek lettek, mivel az ember által vezetett űrhajók messzebbre tudtak merészkedni a Naprendszerben. Számos állam, amely addig nem engedhette meg magának az űrutazást, elindította a saját küldetéseit.

Roberts tudta, hogy bár az űr elérhetővé válása egy hatalmas lépés volt a fajunknak, még nem oldja meg a Föld túlnépesedési problémáit, amely addigra kritikus szintre ért. Összeállított egy elhivatott csapatot az RSI fiókvállalatainak tagjaiból hogy kidolgozzák az addigi legambiciózusabb technológiát, a bolygók terraformálásának technikáját. Roberts ennek a témának a megszállottja lett egészen a 2108-ban bekövetkezett haláláig.

A terraformálás nem ért megvalósítható szakaszba Roberts élete alatt, de az új CEO tovább vitte a vállalati filozófiát és kutatta a fejlesztéseket, végül két generációnyi kutatómunka és majdnem negyven év alatt a csapat áttörést ért el és 2113. április 21-én bemutatta a terraformálás alapjait. A lehetséges megoldást látva a bolygó kormányai, a cégek és tudósok összeálltak, hogy együttes erővel kezdjenek bele a Mars terraformálásába, ami abban az időben teljesen lakatlan volt. Végre reménykedni kezdhettek, hogy megoldódik az emberiség népességi problémája.

A projekt évtizedekig tartott és ennek során bekövetkezett a Mars Tragédiaként ismert baleset, amely közel ötezer telepes halálát okozta. Miközben a projekt egyre nagyobb ütemben folyt, a cég újabb nagy lépéseket tett. A terraformáló csapat növekvő alapanyagigényeire válaszol az RSI Astro Fejlesztő Csapata megalkotta a Zeus-t, az első kereskedelmi forgalomba hozott űrhajót.

A Roberts Space Industries így az űrhajógyártásban és terraformálásban elért technológiai eredményeivel szorosan összefonta magát az emberiség fejlődésével. Ahogy teltek az évtizedek, évszázadok, a terraformáló technológia kiforrta magát és az RSI tovább folytatta az űrhajótervezést. Úgy tűnt, hogy a társaság kizárólag felfelé képes haladni. Azonban kiderült, hogy a legnagyobb fenyegetést nem az idegen életformákkal folytatott háborúk, vagy a piaci jelenlét biztosítása jelentette.

Azt az emberi természetben kellett keresni.

A sötét évek

Ivan Messer első polgárrá emelkedése sokak számára örömteli változás volt. Abban az időben jól dokumentált esetek voltak, amikor az UPE végtelen, bürokratikus rendszere teljesen megbénította a kormányokat abban, hogy bármit csináljanak, szóval a döntések egyirányúsítása nem tűnt feltétlenül rossz ötletnek.

Ivar azonban az évek alatt megerősítette a hatalmát és lassan leépítette mindenféle kontrollt, amelyik szembeszállhatott vele, megnehezítve a legtöbb akkori ember dolgát, hogy átlássa, pontosan mi is történik. Mikor a fia felvette az Uralkodó címet, a második Tevarin háború tökéletes lehetőséget adott arra, hogy a közvéleménynek bemutassák, hogy miért van szükség határozott vezetésre.

Ahogy a Messerek elkezdtek egyre jobban ragaszkodni a hatalmukhoz, az RSI elvesztette a katonai megrendeléseit, amelyeket az Aegis Dynamics kapott meg, az a cég, amely elkészítette az Ivar Messer által szorgalmazott háborúban használt fegyvereket. Számos RSI részleg továbbra is szorosan együtt dolgozott a tudományos hivatalokkal és a terraformálási bizottságokkal, de általánosságban elmondható volt, hogy a cég átalakult egy főként kereskedelmi és civil köröket kiszolgáló vállalattá.

Ez nem jelentette azt, hogy az RSI mentesült a Messerek haragjától. 2757-ben, Anthony Tanaka sokkoló halála bejárta a birodalmat. Annak ellenére, hogy sosem említették egyetlen híradásban sem, a felvételek a 12 éves fiúról, aki megtagadta a munkát, majd ezután kivégeztek a gyárban, az aktivisták nem hivatalos csatornáin eljutott mindenhova.

Az RSI CEO-ja, Avel Gedima annak a kevés, magas pozíciót betöltő személynek az egyike volt, aki nem csak tudott a szomorú halálesetről, hanem elrendelte az összes RSI létesítmény tanulmányát, hogy megfelelnek-e minden biztonsági- és egészségügyi-elvárásnak. Néhány hónappal később X. Ulysses Messer a NewsOrgs hírportálban megjelentette a “Fenyegető és vitathatatlan bizonyítékok vállalati visszaélésekről” című publikációját, amelyben azt állította, hogy Gedima személyes igényeinek kielégítésére használta fel a birodalmi pénzeket. Az ügy évekig elhúzódott a bíróságon és a “bizonyítások” folyamatos akadályozása végül lemondásra kényszerítette Gedimát.

A zuhanás után

A Messereket megbuktató forradalom után a birodalom szabadesésben zuhant. Amíg az újonnan megválasztott Toi uralkodó és az újonnan kinevezett főügyész, valamint főtitkár el volt foglalva azzal, hogy a kormányzatot megtisztítsa az előző rendszer korrupt maradékától, a különböző bolygók elkezdtek egymás ellen dolgozni. Egy ideig a Messerekkel való együttműködést használták fegyverként. Ezek között voltak jogos vádak is, de a gátlástalanabbak felhasználták ezt a vádat az adósságuk megfizetésének elkerülésére, vagy arra, hogy az ellenségeikkel elbánjanak. Az Aegis Dynamics megtapasztalta a nép haragját és számtalanszor azonosították az elnyomással, de nem ők voltak az egyetlenek, akik ettől a boszorkányüldözéstől szenvedtek.

Nem mondhatni, hogy az RSI virágzott a Messerek uralma alatt, de sikerült fenntartani a kiemelkedő helyzetét. Több történész is úgy gondolja, hogy bár az RSI nem támogatta aktívan a Messerek rendszerét, azonban elmulasztotta kihasználni a tekintélyes befolyását, hogy megdöntse, vagy szabályozza azt.

Ezekre a vádakra válaszul a cég felállította a Jövő Alapítványt, egy különleges részleget a vállalatnál, amely jótékonysági és támogató szervezetként működik és bejelentették, hogy a vállalat megalakítása óta először új ponttal egészítik ki a Chris Roberts által kidolgozott vállalati filozófiát:

  • Állj ki a jó mellett!

A modern kor

Az olyan civil hajók gyártásától kezdve, mint az Aurora, egészen a csúcstechnológiájú katonai hajókig, mint a Bengal hordozó, a Roberts Space Industries folytatja az erőfeszítéseket, hogy folyamatosan keresse a fejlesztéseket a hatalmas vállalati környezetben. Eközben a Jövő Alapítvány évente kreditek millióival támogatja az oktatást, finanszírozza az új kutatásokat és még a lakhatási lehetőségeken is próbál javítani.

Közel ezer éve ragaszkodva egy álmodozó vállalkozó alapgondolataihoz egyértelmű, hogy az RSI még hosszú ideig az emberi fejlődés meghatározó része lesz.