A ShipYard cikksorozat harmadik tagja az új Ship Matrix oldalon megjelenített technikai információkat mutatja be.


Az új Ship Matrix megtartja az előző verzió három külön kategóriáját: Systems (Rendszerek), Technical Overview (Technikai Áttekintés) és Holoviewer, amin állítottak és fejlesztettek, hogy támogassa az új adatok megjelenítését. Ebben a cikkben a kibővített Technical Overview rész kerül kifejtésre, ahol olyan változatos információkat tüntetnek fel, amik általában nem jeleníthetőek meg a Systems kategóriában. Ennek megvan az a jótékony hatása is, hogy bizonyos körülmények között pár adatot sokkal nyersebben tudnak bemutatni.

Mielőtt a közepébe vágnánk, pár szót kell ejteni a tulajdonságokról általánosságban.

Gyakran hallani, hogy minél automatikusabbak a tulajdonságok, annál jobb, azonban a játékfejlesztésnél ez nincs mindig így. Az a szándékuk, hogy egy változatos univerzumot hozzanak létre és az a gondolat, hogy valami mindenben jobb, mint a többi, az jelen helyzetben nem jelent automatikusan sikert. Sok helyzetben ez hátráltató tényező lehet és a körülményektől függően igen kellemetlen hatásai is lehetnek.

Például ha a Transport Career-csoportba tartozó hajókról beszélünk, akkor úgy néz ki, hogy a nagyobb automatikusan jobbat is jelent, de annál több dologra kell figyelnünk, hogy “Ez mennyit képes szállítani?”. Kezdetnek minél több árut szállítunk, annál nagyobb célpontnak számítunk. Egy Hull-E elképesztő mennyiségű rakományt tud szállítani, de maga a hajó nagyon nagy és sérülékeny, nem képes leszállni megrakott állapotban és a rakodás is sok időt vesz igénybe, ami a méreteiből és a külső tárolásból következik. De nem csak a kockázat nagy, ha ezzel a hajóval hosszú, vagy az UEE által nem biztosított útvonalra megyünk, hanem a kiadás is, amiből fedezni tudjuk az első rakományunkat. És ismét, ott vannak a további kiadások, a veszély miatt felbérelt kíséret, stb. Ha mindezek ellenére sikerül egyedül véghezvinni az utat, akkor a haszon látványos lesz. Ezeket nem azért írják, hogy bárkit lebeszéljenek a Hull-E-vel való repülésről, hanem azért, hogy arra ösztönözzenek, hogy gondoljunk át minden helyzetet, tegyük-e meg többször ugyanazt az utat egy kisebb hajóban, csökkentve a kockázatot, vagy vállaljuk a veszélyt és kockáztassunk a nagy haszonért. Ezek a döntések a játékos kezében lesznek és a hajók tulajdonságai segítenek majd abban, hogy elkezdhessünk ezen gondolkodni.

Egy másik példa a Combat csoportból a Buccaneer, amire sokféle fegyvert felszerelhetünk, amikkel nagyon komoly csapást mérhetünk az ellenfélre, de a játéktervezés során figyeltek rá, hogy cserébe ne igazán bírja a beérkező sebzést. Az ilyen kompromisszumok elengedhetetlenek a játéktervezésnél és az olyan élvezetes univerzum építésénél, amit a Star Citizen megérdemel, de ezen felülkerekedhetünk, ha sokat gyakorlunk a hajóval, megértjük, megismerjük a többi hajó viselkedését, jellegzetességeit és általánosságban javítjuk a harci képességeinket. Azok számára, akik kevésbé képesek ezeken a területeken erősíteni, valószínűleg jobb egy erőteljesebb, strapabíróbb hajó több rakétával és kevesebb ágyúval.

A végső döntésnél úgyis arra a hajóra fog esni a választás, amelyikkel a pilóta az adott szituációban a legjobban elboldogul, tehát sokszor várhatóan nem a legmagasabb értékekkel rendelkező hajó kerül kiválasztásra, hanem az, amelyiket a játékos legjobban irányítani tudja.

Ezekkel együtt sok új információról számolnak majd be, szóval nézzük a különböző területeket és azt, hogy ezek miről is szólnak.

Hajóméret

A méret értéke egy egyszerűsített áttekintés mind a hajó fizikai adottságainak és a játékosállomány méretének. Ezek a méretek nem egységesek, például vannak kisebb Capital hajók, vannak nagyobb Közepes-méretosztályú hajók, ezeket a jelöléseket annak szánják, hogy legyen egy alap elképzelés arról, hogy egy adott hajó melyik helyet foglalja el az univerzumban és nem ez mondja ki a végső szót, hogy melyik hajó mit tud és mit nem tud csinálni az univerzumban.

A teljesség igénye nélkül pár hajó besorolását nézhetjük meg:

Vehicle (Kis jármű): Ursa, Lynx, Cyclone, PTV
Snub (Parazitahajó): Archimedes, X1, 85X, Dragonfly
Small (Kis méretosztály): Defender, Razor, Sabre, Terrapin
Medium (Közepes méretosztály): Freelancer, Eclipse, Cutlass, Vanguard
Large (Nagy méretosztály): Carrack, Reclaimer, Merchantman, Constellation
Capital (Capital méretosztály): Orion, Hull-E, Endeavor, Polaris

A méretosztályok magyarázata

Vehicle

Csak a felszínen használható, a mérete pedig az egyszemélyes járművektől, mint a Greycat, a felfedező terepjárókon keresztül, mint a Lynx és az Ursa a sokkal nagyobb eszközökig terjed. Általában egy személy, vagy egy kis csapat kezelni tudja.

Snub

Olyan hajó, ami teljes mértékben függ egy másik hajótól, ha nagyobb területen akar mozogni, emiatt gyakran parazitahajóként hivatkoznak rá. Az űrben és a légkörben is használható, általában egyetlen pilóta működteti. Alapvetően nincs benne kvantumhajtómű, vagy üzemanyagtöltő, ami korlátozza a működési területét.

Small

Általában 25 méteres hosszig tartoznak ide a hajók, amelyek űrképesek és kvantumugrást is végre tudnak hajtani. Ideálisak egyéni küldetésekre de nem mindig egyszemélyesek. Szinte az összes leszállóhelyet képesek használni univerzum szerte.

Medium

Általában a 25-50 méter közötti hajók tartoznak ide. Egyedül is el lehet őket irányítani, de több emberrel működik majd igazán jól. Általában megtalálható bennük lakómodul a legénységnek, hogy hosszabb küldetésekre is képes legyen, valamint valamilyen raktér is. Úgy tervezték, hogy kisebb társaságok együtt irányíthassák.

Large

Az 50-150 méter közötti hajók a legjellemzőbb tagjai. Ezek a hajók egy alap legénységgel üzemeltethetőek, de egy tapasztalt közepes-, vagy nagy létszámú, csapatban dolgozó legénység kell a tökéletes működtetéshez. A fenntartási és javítási költségek már komoly szerepet játszanak ennél a méretosztálynál.

Capital

Hatalmas hajók, amik általában – de nem minden esetben – meghaladják a 150 méteres hosszt és nagy létszámú legénység és komoly időráfordítás szükséges már az egyszerű működtetéséhez is. A legénységnek több területen is képzettnek kell lennie, hogy megfelelően működtesse ezeket a hatalmas hajókat és általában szükség van egy kisebb flottányi támogatóhajóra, hogy a megfelelő állapotban tartsák a hajót, valamint megvédjék azt.
Ezeket a hajókat már nem a magányos farkasként tevékenykedő játékosoknak találták ki, de cserébe teljesen egyedi játékélményt nyújtanak majd annak a legénységnek, aki hajlandó időt és energiát fektetni a működtetésükbe.

Most nézzük a technikai áttekintésnél látható további értékeket:

Lenght, Beam, Height (Hosszúság, Szélesség, Magasság)

Ezek az értékek a hajók aktuális méreteit mutatják. Ennek során a repülési módra jellemző értékeit mutatják, nem pedig a leszállómódban, kiengedett futóművekkel mért értékeket.

Mass (Tömeg)

A hajótömeg számolása a korábbi cikkben már alaposan elemezve lett. Az új értékek a korábbiakhoz képest jócskán növekednek. Minden hajónál elvégezték a számolásokat, tehát bár mindegyik növekedett, az arányok megmaradtak. Általánosságban elmondható, hogy a hajó méretei jobban befolyásolják a hajó osztályozását, mint a tömege, ezzel együtt elmondható, hogy a Kis méretosztályú hajók tömege általában kisebb, mint a Közepes méretosztályú hajóké, de fenntartják a lehetőséget, hogy bizonyos hajókra ez ne legyen igaz.

Cargo Capacity (Rakodási terület)

Az érték azt a maximálisan elhelyezhető rakományt jelzi SCU-ban, amit a hajó biztonságosan el tud szállítani, a rakomány szállítására kijelölt helyen lerakott és lerögzített áruval és nem azt, ha a játékos az összes átjárót és helységet megtölti dobozokkal. A későbbiekben – egy másik cikkben – még szóba kerül a rakomány és az SCI.

SCM/AFB (Alap végsebesség/Utánégetős végsebesség)

Az SCM az az érték, amivel a hajó halad a Standard Combat Maneuvering (Alap Harci Manőverező) módban, tehát a hajó alapvető sebessége a légüres térben. Légkörben ez az érték általában alacsonyabb lesz a légellenállásnak köszönhetően. Az Afterburn (AFB – Utánégető) érték két részre oszlik, az egyik a legmagasabb, utánégetővel elérhető végsebesség, a második – zárójelben – a “Super Cruise” maximális sebesség. A Super Cruise segítségével sokkal gyorsabban haladhatunk majd, mint az AFB sebességgel, de a kvantumnál lassabban, tökéletes lesz, hogy távolabbról elnavigáljuk magunkat holdakhoz, vagy bolygókhoz.

Min/Max Crew (Minimális/Maximális legénység)

A minimális legénység érték azt mutatja meg, hogy hány fő a legkevesebb (játékos, vagy felbérelt NPC), amivel alapszinten működtetni lehet a hajót úgy, hogy a fő funkciói működjenek, például egy roncsmentő hajó képes legyen a roncsok feldolgozására és a mozgásra, védekezésre. Ezeket a számokat bizonyos irányelvek alapján számolták ki:

Megnézték, hogy hány munkaállomás van a hajón. Ezek azok az állomások, amelyek valamilyen különleges funkciót kezelnek, például a repülést, bányászást, roncsmentést, vagy drónokat irányítanak, amik a hajó elsődleges feladatait végzik.

A tornyok számának fele lefelé kerekítve. Ez a hajó számára korlátozott védelmet nyújt, de mégsem lesz teljesen védtelen.

A maximális legénység pedig a felső határa annak az emberszámnak, amit a hajó létfenntartó rendszerei huzamosabb ideig el tudnak látni, az utasokat nem számítva. A felső számot általában az ágyak, a munkaállomások és a tornyok számából határozzák meg. Azonban a rakományhoz hasonlóan ezek a számok a biztonságos mennyiséget mutatják meg. Teletömhetjük a hajónkat emberekkel, de a fedélzeti létfenntartás csak a maximális személyzettel működik megfelelően, szóval a tartalékok gyors fogyására kell számítanunk ebben az esetben.

Maneuvering Stats (Manőverezési értékek)

A fúvókák feltüntetésével kapcsolatos változásokról is lesz cikk, így röviden most csak annyi a lényeg, hogy ezek az értékek a hajókezeléssel kapcsolatos értékeket mutatják meg. Ezek az értékek a nem módosított, alapsebességgel végrehajtott manővereket jelenítik meg, nem nézik az AFB, stb. módosításokat. Mint minden, jelenleg még nem mutatnak teljesen pontos értéket és ezeken lehet javítani akár a különböző sebességi fokozatokkal, akár a későbbiekben a jobb hajóalkatrészékkel.

Ezt a cikket azért adták ki, hogy egy gyors bemutatót tartanak arról, hogy milyen információkkal találkozhatunk az új Ship Matrixon belül a Technical Information résznél. Mint ahogy a Star Citizen fejlesztése során majdnem minden, ez is az aktuális állapotokat mutatja és a jövőben változások történhetnek.

Gyakran ismételt kérdések

K: Az SCM/AFB sebességeknél miért lett meghatározva korlátozott végsebesség?

V: Elméletileg az űrben nem lenne sebességhatár, de a játékban ezt két okból is korlátozni kellett: egyrészt technikai, másrészt játékélménybeli okokból.

Az SCM értékeket úgy alakították ki, hogy minden hajónál megfeleljen a neki tervezett szereppel és biztosítva legyen, hogy a hajó még képes manővereket végrehajtani elfogadható G-erők mellett. Magasabb sebességhatároknál nehezebb lenne lenyűgöző harcokba keveredni, mivel a játékosok többsége ekkor csak vaktában lövöldözne egymásra ahelyett, hogy az ügyességük alapján párharcba keverednének úgy, hogy látják és tudják követni az ellenfelet.

Ez szintén hatással volt az AFB maximális sebességhatárára is, miközben arra törekedtek, hogy minden hajó egyedinek tűnjön és legyen ok a hajók fejlesztésére, vagy lefecsérlésére, miközben elkerülik azt, hogy egy hajó mindenre a legalkalmasabb legyen.

K: Akkor is tudok majd egyedül repülni a hajómmal, ha a minimális legénység több, mint 1 főben van meghatározva?

V: Igen, akár a Nagy, vagy Capital méretosztályú hajókat is el lehet majd vezetni egyedül, de komoly hátrányba kerül majd a játékos, ha valamilyen speciális feladatot kell végrehajtani, ha nincs mellette játékos, vagy NPC legénység. A játékban minden hajó – köztük a Javelin is – repülhető egyedül, de a hatékonyság a legtöbb szituációban különböző mértékben csökkenni fog. A minimális legénységnél feltüntetett érték megmutatja, hogy a fejlesztők szerint mi az a legkisebb legénység, amivel a hajó hatékonyan tud üzemelni a neki szánt feladatok végrehajtása során.

A játékba még be nem került hajóknál ezek a tervek alapján becsült értékek. Mint ahogy fent már írták, ezek a számok is változhatnak a tesztelések és visszajelzések következtében.

K: A hajók méretosztályai hogyan kapcsolódnak a Jump Pointokhoz (Ugrópontokhoz)?

V: Jelenleg, ameddig egyedül a Stanton Rendszert építik ki, a hajóméretek nem találkoznak a Jump Pointokkal, amiknek a méreteit a Starmapen láthatjuk. Ameddig a játékrendszer nem határozza meg, hogy melyik hajó melyik pontot használhatja, addig annyit mondhatnak, hogy nem tartják valószínűnek, hogy a méretosztályok csak a velük azonos besorolású pontokat használhatják majd. Többféle módszerrel dolgoznak azon, hogy meghatározzák a Jump Pointok átjárásának módját és ha a rendszert véglegesítik, akkor azt a Ship Matrixon is feltüntetik.

K: Bezsúfolhatok a hajómba több rakományt, mint ami fel van tüntetve az oldalon?

V: Igen, de ne számítson arra senki, hogy ezt büntetlenül lehet megtenni. Erről a témáról a későbbiek során érkezik egy részletes cikk, de a feltüntetett érték a biztonságosan szállítható maximális értéket mutatja, minden további, nem rögzített rakomány veszélyt jelent a szállítás során és lehetnek még más negatív hatásai is.

Az eredeti cikk 2017. október 19. napon jelent meg.