A cikk témája a hajtóművek és hogy ezeknek az adatai hogyan fognak megjelenni a RSI.com weboldalon.

A hajtóművek természetesen elengedhetetlen részei egy űrhajónak, de nem csak azért, mert mozgatnak minket, az üzemanyag- és a kibocsátáskezelésük is kulcskérdés lesz. A hajtóművek változatos méretben és típusban érkeznek a Noxra szerelt, legkisebb fix manőverező fúvókától az Idrisen található, hatalmas, függőleges felszállást is biztosítókon keresztül a Bengal monumentális, fix főhajtóművéig.

Az első és legkomolyabb változás, amit az új Ship Matrix oldalon a fúvókákkal kapcsolatban észrevehetünk majd, a Thrust Rating (TR – Tolóerő Minősítés) eltűnése, amit okkal csináltak:

A hajók jelenlegi beállítása és felszerelése úgy néz ki, hogy nem szabják meg egyenként minden hajtómű teljesítményét, hanem az összes hajtómű egy adott “energia-keretből” gazdálkodik. A rendszerben az egyes hajtóművek maximális kibocsátása lesz korlátozva. Ezzel a módszerrel nem használnak minimális, vagy elérni kívánt meghajtási kimenetet, amivel a TR értéket generálnák.

Az érték maga mindig is nehezen magyarázható és zavaros volt és gyakran nem lehetett leírni vele azt, amire a hajtómű készült, ami további félreértésekhez vezet. Pl. hogy lehetett egy TR1-es hajtómű X hajón olyan erős, mint egy TR1-es hajtómű Y hajón, ami tízszer akkora méretű?

Ezek nem voltak olyan intuitív és informatív értékek, hogy a hajókat ezek alapján össze lehessen hasonlítani, főleg a bonyolult repülési modell mellett. Az, hogy tudtuk, hogy az egyik hajónak 3 db TR2-es hajtóműve van, a másiknak pedig 2 db TR3-asa, nem hordozott használható információt.

A második változás a méretek levétele, amiket ugyanazért vettek le, mint a TR értékeket. Mivel a hajtóművek a hajók egyedi részei és csak a teljes egységben cserélhetőek, ezért ez az érték is elvesztette a jelentőségét. Így tehát a Thrust Rating és a méret helyett a hajtóművek mennyiségét és típusát tüntetik fel, amelyeket két kategóriába sorolnak:

Fő hajtóművek

Main (M – Fő)

A hajó elsődleges hajtóművei, amelyeknek az a dolga, hogy a hajót előre hajtsák. A hagyományos kialakítású hajóknál ezek a legfontosabb hajtóművek, amik az előrehalad lendületének jelentős részét adják.

Retro (R – Fékező)

Az új Ship Matrixban a főhajtóművek közé kerültek a korábbi Ship Matrix manőverező részlegéből, mivel ezek alapvető felszerelései a hajónak. Nem sokat érünk a legnagyobb hajtóművekkel a hajónkon, ha nem tudjuk megállítani azt időben. Általában párosan helyezkednek el, változhat a számuk a feladattól függően és ha sérülés miatt kiesik egy, vagy több, az komoly gondoz okozhat a megállásnál.

VTOL (V – Függőleges fel- és leszálló)

Ezek a hajtóművek a hajó Z tengelye mentén történő mozgást biztosítják és lehetnek fixek, amik folyamatosan függőleges irányba néznek, vagy mozgathatóak, amik elfordulnak, amikor ilyen fajta meghajtás kell. A teherhajókon például általában vannak fix VTOL hajtóművek az alsó részen, amelyek segítenek leküzdeni be-, vagy kilépésnél a holdak és bolygók gravitációját, valamint csökkentik a süllyedést. Ha a hajó nem rendelkezik külön VTOL célra kijelölt hajtóművel, az sem jelenti a világ végét, csak az a fent leírt módszernél több energiafelhasználást igényel.

Manőverező hajtóművek

Fixed (F – Fix, rögzített)

A fix manőverező hajtóművek azonnali erőhatást biztosítanak, mivel azoknak nem kell beállniuk a kívánt szögbe, így gyorsabban reagálnak és egy mozgékonyabb hajót kapunk. Viszont hátránya ennek a rendszernek, hogy több kell belőle, hajónként minimum 12, ha azt akarjuk, hogy minden irányba tudjunk mozogni.

Gimbal (G – Gömbcsuklós, forgó)

A forgó manőverező hajtóművek egy, vagy több tengely mentén nyújtanak meghajtást úgy, hogy elfordulnak a megfelelő irányba, mielőtt bekapcsolnának. Ezzel a módszerrel kevesebb hajtóműre van szükségünk, de a hajó lassabban reagál és a fúvókák mozgatása is valamennyi energiát igényel, ami energiaellátási gondok esetén jelenthet komoly problémát.

A legjobb módja a hajók teljesítményének kiszámolására, ha a fúvókák típusát összevetjük az eggyel ezelőtti ShipYard cikkben bemutatott technikai információkkal.

Gyakran ismételt kérdések

K: A TR értékek vissza fognak térni valamikor?

V: Valamilyen formában igen, bár a fent részletezett okok miatt levették őket a Ship Matrixból, tervezik, hogy egy sokkal használhatóbb formában ismét feltüntessék azokat, amire a folyamatban lévő hajtómű és repülési modell frissítés megjelenésével együtt kerülhet sor egy későbbi verzióban, ami a 2.6-os verzióval ismertté vált, túl erősre állított manőverező fúvókákkal is el fog bánni.

K: Lesz lehetőségünk kicserélni a hajtóművet egy jobb teljesítményűre, vagy más adottságokkal rendelkezőre?

V: Ez szerepel a célok között, de nem lesz elérhető a Star Citizen Alpha 3.0-ban, egy későbbi frissítéssel érkezik. Azt szeretnék, hogy a játékosok a hajtóműveket készletben cserélhessék ki, a fő- és a manőverezőhajtóműveket együtt, különböző típusúra, például verseny, vagy lopakodó típusúra. A más repülési tulajdonság mellett ezeknek más megjelenése is lesz, hogy meg lehessen különböztetni az alapfelszereléstől. Olyan változásokra kell gondolnunk, hogy ha például lecseréljük egy Hornet hajtóműveit lopakodó típusúra, akkor sokkal alacsonyabb IR (infravörös) kibocsátása lesz, mint az alapnak, viszont csökkenni fog a teljesítménye is.

Az eredeti cikk 2017. október 20. napon jelent meg.