A fegyverek és azok felfüggesztési pontja a témája a következő cikknek, ami szintén egy fontos témája a cikkeknek és fontos azok számára, akik a hajójuk harci képességeire kíváncsiak.

 A projekt kezdete óta több verzió is készült a hajók felfüggesztési pontjainak kezelésére és a 3.0-ás verzióra elkészült a következi fejlesztés, amiben próbálták helyre rakni a korábbi, nem eléggé egyértelmű méretjelöléseket.

Kezdésként szükséges arról beszélni, hogy a hajó összes alkatrésze felfüggesztési pontokhoz, vagy itemportokhoz csatlakozik és minden ilyen pontnál meghatározzák, hogy mit csatlakoztathatnak hozzá. Így meg tudják akadályozni, hogy valaki a hajó energiaellátó egységét pakolja egy agyú helyére, vagy üzemanyagokat építsen be a radar helyett, stb.

Ebben a cikkben fegyverek csatlakoztatására használt itemportokról lesz szó, amelyeknél pár korlátozást is bevezettek:

A tárgyméreteket egyetlen mérettel jelzik, a továbbiakban nem használják a Size 1-3 szerű tartományokat.

Egy adott méretű felfüggesztési pontra egy pont olyan méretű fegyver, vagy gömbcsukló szerelhető.

Néhány különleges megkötés is elképzelhető azonban bizonyos helyeken, például a Vanguard orrában elhelyezett fegyvereknél.

Rögzített Fegyverfelfüggesztések

Azt értjük alatta, amikor egy méretben passzoló fegyver csatlakozik a felfüggesztési ponthoz, aminek az az előnye, hogy a megengedett legnagyobb méretű fegyver kerül az adott pontra, azonban a célzás nehézkesebb.

Gimbal (Gömbcsuklós) Fegyverfelfüggesztések

Az adott pontra felhelyezhető legnagyobb fegyver helyett egy gömbcsuklót is fel lehet szerelni, ami lehetővé teszi, hogy egy kisebb fegyvert csatlakoztassunk, ami így könnyebb, pontosabb célzást tesz lehetővé. A gömbcsuklónak a felfüggesztési ponttal megegyező méretűnek kell lennie, de ez csak – legalább egy mérettel – kisebb fegyvert tud kezelni.

Kizárólag ez a két típusú tárgy csatlakoztatható a fegyverfelfüggesztési pontokra és a gömbcsuklók is csak egy fegyverfelfüggesztési ponttal rendelkeznek.

További fegyvertípusok, avagy mi történt a 2-3-4 csövű, összekapcsolt és egyéb fegyverekkel?

Az iker-kapcsolt fegyverektől eltekintve a legtöbb eltérő és különleges fegyverterv, amit a fejlesztők megálmodtak, nem jut el a rajztáblától a megvalósításig. A legtöbbel kapcsolatban valamilyen probléma merült fel a fejlesztés bizonyos szakaszában, például a méretkorlátok kezelése, ami hamar nehezen kezelhetővé vált. Az iker-kapcsolt fegyverek most már inkább tornyokként, főleg távvezérelt tornyokként jelenhetnek meg.

A hajók egy jelentős részén lettek volna ilyen felfüggesztések, ezért próbálnak mindenkit megnyugtatni, hogy ne ijedjen meg, ha a fegyverzet számában csökkenést lát, mivel nagy valószínűséggel van egy extra löveg, ami javítja ezt az arányt. A fő oka a változásnak a fizikai méret volt. Egész egyszerűen ha két fegyvert raktak egy felfüggesztésre, az lényegesen nagyobb volt, mint az alapfegyver és így a fegyver vagy vizuálisan átfordult a hajótesten, vagy korlátozva volt, ezzel jelentősen csökkentve az eszköz célzási képességeit, amitől használhatatlanná vált. Az iker-kapcsolt fegyverekről távvezérelt tornyokra váltás célja az volt, hogy a játékosoknak a lehető legszélesebb felhasználhatóságot biztosítsák.

Azok a hajók, amiknél ezek a távvezérelt tornyok kerülnek kialakításra, az esetek nagy részében csak az erre a hajóra tervezett egyéb tornyokkal lesznek cserélhetőek. Például a Mustang orrán lévő, 2 db fegyvert kezelő torony kicserélhető lesz 1 db nagyobb fegyvert irányító toronyra. Ezzel a rendszerrel komolyabban foglalkoznak még a tornyoknak szánt ShipYard cikkben.

Hogyan tüntetik fel a hajóalkatrészeket

A hajó-állapot frissítés már hosszú ideje húzódik. A belső irányelvek és méretek felülvizsgálata mellett szükség volt annak a meghatározására is, hogy az információt hogyan mutassák be a játékosoknak átfogó, mégis érthető módon. Ebből kifolyólag – a ShipYard harmadik részében tárgyalt technikai információk változása mellett – komoly változásokat eszközöltek a rendszerek támogatóknak történő bemutatásánál is.

A jobb oldali ábrán látható a jelmagyarázat, ami az alkatrészek tulajdonságait magyarázza el. A jelenlegi cikk miatt most a fegyverekre koncentrálunk, de az itt feltüntetett információ a Technical Overview fülön található többi alkatrészre is alkalmazható.

(Category = Kategória | Total Mounts = Felfüggesztések száma | Slot taken = Elfoglalt felfüggesztés | Slot Available = üres, rendelkezésre álló felfüggesztés | Per mount = felfüggesztésenkénti mennyiség | Size = Méret)

Dolgok, amik eldördülnek

A Technical Overview jobb oldalán láthatjuk a fegyverek jelölését, amiből láthatjuk a hajó különböző fegyverzetét. Ez a rész négy alrészre lett elbontva:

Weapons (Lőfegyverek): azok a felfüggesztési pontok, amikről ebben a cikkben beszéltünk, alapvetően ballisztikus, vagy energia-alapú fegyverzetet értünk alatta.

Turrets (Tornyok): egy későbbi cikkben kerül sor a kifejtésükre. Ide tartoznak a közvetlenül vezérelt és a távvezérlésű tornyok is.

Missiles (Rakéták): Azok a dolgok, amik rakétaindító állványról indulnak és felrobbantanak dolgokat. A torpedók, vagy rakéták kerülnek ide.

Utility Items (Segédeszközök): Ide tartoznak az olyan dolgok, mint az Orion bányászlézere, vagy vonósugara.

Bár ez a cikk csak a lőfegyverekre koncentrált, nem maradnak ki a tornyok, rakéták és egyéb felfüggesztések sem, azokról külön cikk készül majd a következő napokban.

Gyakran ismételt kérdések

K: Rakhatunk majd rakétákat a fegyverfelfüggesztési pontokra?

V: Nem, mivel a rakétáknak külön felfüggesztési pontjaik lesznek, amikor külön cikkben számolnak be.

K: Egy S3-as gömbcsuklóra miért csak S2-es fegyvert lehet rakni?

V: Főleg a játékegyensúly miatt. A mozgatható fegyverek természetes előnyt élveznek, mivel a hajótól függetlenül mozoghatnak, nem feltétlenül befolyásolják a hajó mozgását. Az egy méretosztállyal történő csökkentés visszafogja a sebzésüket és így a rögzített fegyverekkel egymás vetélytársaivá válnak.

K: Miért tüntették el a méreteken belüli értéktartományokat?

V: Amikor jobban utánanéztek, akkor rájöttek, hogy kevés hajónál volt gyakorlati haszna, főként az Aurora vonalon volt megtalálható és úgy gondolták, hogy hasznosabb, ha megszabadulnak tőle, mert könnyen ellentmondásokhoz vezethetett.

Például ha volt egy S1-S2-es hely, akkor oda lehetett tenni egy rögzített S2-es fegyvert, vagy egy gömbcsuklós S1-et, vagy egy rögzített S1-et, viszont utóbbit soha senki nem választotta volna, mivel a gömbcsuklóval ugyanazt a fegyvert pakolhatta fel és még mozgott is. Az értékhatárok elvételével letisztultak a lehetőségek, miközben a hajók eredeti terveknek megfelelően működtek tovább és ez lényegében a játékosokra sem volt semekkora hatással.

Az eredeti cikk 2017. október 21. napon jelent meg.