A ShipYard sorozat második tagja a hajók és egyéb tárgyak tömegének új számítási módját mutatja be.

“Nem vagyok nehéz, csak ilyenre építettek”

A 3.0 fejlesztése során meghatározták minden tárgy súlyát a játékban, a legkisebb személyes páncéldarabtól a legnagyobb űrhajóig. Mindig arra törekedtek, hogy létező tárgyak segítségével állapítsák meg egy-egy tárgy súlyát, azonban lassan kiderült, hogy ez problémás lehet, mivel ezek az értékek elég széles keretek között mozoghattak, ami különösen a hajótervek első bemutatásakor tippelt súlyoknál jelentkezett. Az egyik probléma abból eredt, hogy az űrhajókat a modern repülőgépekhez próbálták hasonlítani és a súlyukat is ez alapján akarták meghatározni. Ez sok problémát okozott. Például a Gladius könnyűvadászt úgy képzelnék el a szerepe és a mérete alapján, mint ami nagyban hasonlít a mai F/A-18 Hornet vadászgépre – aminek nincs köze az Anvil Hornethez – azonban valóságban a Gladius térfogata kb. ötszöröse az F-18-nak. A problémát az jelentette, hogy eredetileg 140%-os tömeggel számoltak. Ahogy egyre mélyebbre haladtak a hajók vizsgálatában, nagyon hamar világossá vált, hogy az eredeti tömegértékek következetlenek és félrevezetőek. A fentiek alapján végzett szimulációk eredményeit figyelembe véve úgy döntöttek, hogy az egész témakört felül kell vizsgálniuk.

A játékban található hajók és a különféle tárgyak széles választékával – amelyek közül sok még csak a tervezőasztalon szerepel – szükségük volt egy egyértelmű módszerre, amivel meghatározhatják a már elkészült és a tervezett tárgyak, felszerelések tömegét. Úgy döntöttek, hogy ehhez felhasználják a már létező fizikai hálót és azt használják, hogy meghatározzák a hajók felépítéséhez szükséges alapanyagok térfogatát. Általánosságban ez a módszer nagyon pontos értékeket ad, de a sokféle hajó között akad olyan, aminél további lépéseket is be kell vetni, hogy meghatározhassák a pontos térfogatot.

“A tervek átszámolása”

A tervezési szakaszban a legtrükkösebb a hajók értékeit számolni, mivel ekkor még általában magas-poligonméretben állnak rendelkezésre a különböző fizikai alrácsvonalak nélkül. Ezért ezeknél szükség van egy kis számolgatásra, hogy egyszerűsítsék a képet és a kijelöljék az üres tereket, hogy meghatározhassák a pontos térfogatot.

Az üres terek meghatározásának folyamata általában csak a tervezés későbbi szakaszában jönne, így ezt a tömeg meghatározásához a szokásostól eltérően, viszonylag korán meg kell csinálni a tervezett hajóknál.

“A sűrűségem hozott el hozzád”

Ha sikerült megállapítani egy hajó térfogatát, mintha az az alkotóelemek egy egyszerű teste lenne, akkor abból levonásra kerül a hajón belüli játéktér, a pilótafülke és a belső helyi háló. Az így kapott új térfogathoz hozzárendelik a megfelelő sűrűségértékeket, a következő változók alapján:

Gyártási módszerek

Az Origin a hajóinál fejlettebb, könnyebb, de egyben erős alapanyagokat használ, szemben az Aegis és Anvil gyártókkal, akik a hagyományos, nehéz és erős anyagokat részesítik előnyben. A hajókat alkotó alapanyagok alapvető fontosságúak a tárgyak, járművek és űrállomások valós súlyának meghatározásánál.

Faji szempontok

A Xi’An hajók híresek az alapanyagaikról és lényegesen könnyebbek, mint az emberi társaik. A MISC közreműködésével elérhető pár átmenet is. A tervezők a Lore csapattal együtt nem csak azon dolgoznak, hogy a különböző idegen fajok megjelenését meghatározzák, hanem azon is, hogy az általuk használt alapanyagokat és technológiákat is kidolgozzák.

Fejlesztési szempontok

A hajók, amik komolyabb páncélzattal rendelkeznek, vagy komolyabb belső megerősítést igényelnek, természetesen nagyobb anyagsűrűséggel rendelkeznek. Nagyon fontos, hogy ne csak az alapanyagokat és a történelmi hátteret, örökséget nézzék minden hajónál, hanem a neki szánt célokat is.

“A belső értékek számítanak”

Ha kiszámolták a hajó külső vázának tömegét, akkor ugyanezt végigcsinálják a belső szerkezettel is. Ennek során az összes belső elemet szimulálják, köztük az ajtókat, drótokat, stb., mivel a belső térfogatok és a helyi fizikai hálók kicsit nagyobbak, mint a belső játszható tér és úgy érezték, hogy így pontosabb összeget kapnak az össztömegről.

“Csak amit magaddal viszel”

Végül meg kell nézni a hajó jelenlegi, vagy javasolt felszereltségét, hozzá kell adni ezeknek az alkatrészeknek a tömegét – amiket szintén újra kellett számolniuk – hogy meghatározhassák a végső, tényleges tömegét a hajóknak.

Hogy mit jelent ez? Minden hajó és egyéb tárgy sokkal jobban működik így, hogy az értékeik szinkronba kerültek. Erre egy példa, amire az átdolgozás során jöttek rá, hogy bizonyos hajóknál a fizikai váz nem volt kitöltve, ami a hajó bizonyos részeinek leválása után hibás tömeget számolt amitől a hajó nem viselkedett megfelelően. Az újraszámolásokkal a hajók sérülése, egyes részek leszakadása sokkal hihetőbb, valóságosabb helyzetet eredményez, kevesebb valószerűtlenül pörgő, nagy sebességgel haladó alkatrésszel. Ezzel együtt, a jobb viselkedés mellett más fejlesztések, pl. a szállított tárgyak és rakomány számolása is pontosabb lett.

Gyakran ismételt kérdések

K: Ha szándékosan, vagy sérülés következtében megváltozik a hajó tömege, az befolyásolja majd a repülési tulajdonságokat?

V: Igen, de még nem a 3.0-ás verzióban. Amikor ezek a lehetőségek bekerülnek, akkor kijelölnek a hajónak célokat, amiket el kell érnie akár a súlytalanságban, akár a légkörben. A hajók alapvetően képesek lesznek teljesíteni ezeket a célokat. A tömeg változtatásával változni fog a hajó repülési viselkedése és érdemes figyelni a tömegközéppontra is, ha nem akarjuk, hogy nehezen irányíthatóvá váljon.

Jelenleg úgy gondolják, hogy ezek a változtatások egy későbbi, de 3-as főszámú, 3.x-ik verzióban érkezhetnek.

K: A hajókon kívül még milyen tárgyak tömege változott?

V: A testpáncélok minden darabja és minden tárgy, ami a karakterünknél van, megfelelő tömeget kap és ez mind kötődik majd az Actor Status rendszerhez. Minél nagyobb súlyt kell cipelnünk, annál gyorsabban fogunk elfáradni a különböző feladatok végrehajtása során és ezzel együtt több oxigént is fogyasztunk majd, de az is elképzelhető, hogy bizonyos súly fölött lesz olyan feladat, amit nem is tudunk végrehajtani. Ez a rendszer kiterjed a hajón szállított tárgyakra is. Egy ládányi nehézfém szállítása jobban le fogja lassítani a hajót, mint egy sisak szállítása és ha ezek a járműben vannak, akkor mind hozzáadódnak a hajó tömegéhez.

Az eredeti cikk 2017. október 18. napon jelent meg.