Útmutató az új Hajó-rendszerezéshez

Az új Ship Matrixxel (Hajó-rendszerez) érkezik a frissített adatokat tartalmazó adatbázis az összes Star Citizen hajóhoz és egyéb járműhöz és a Star Citizen Alpha 3.0.0 fejlesztésével végrehajtották ezeknek az adatoknak az újraszámolását és beállítást, hogy a közösség könnyebben láthassa, hogy melyik hajó mire való. A következő pár hétben több cikk is érkezik majd, ami bemutatja az új Ship Matrix összetettségét, néhány új tulajdonság jelentését, azt, hogy ezek hogyan jelennek meg a játékban, valamint azt a háttér-folyamatot, ami a változás mögött rejlik.

Természetesen az új Ship Matrix kiadásával nem értek a feladataik végére. Ahogy a Star Citizen fejlesztése folytatódik, ugyanúgy szükség van a hajók és különféle járművek rendszerezésének folytatására is. Az új alapok felállítása mellett az adatok rendszeres frissítését is szem előtt tartják, hogy mindig a legújabb információ legyen elérhető az oldalon. Remélik, hogy a továbbiakban az új Ship-Matrix lesz az alapja az elméleti tervezgetéseknek, aminek a segítéséhez a hajóhoz tartozó alapfelszereléseket is fel fogják tüntetni. Nem szabad elfelejteni, hogy az elkészült játékban a hajó számos beállítását változtathatjuk, amivel a járműveket akár az eredetileg tervezettektől eltérően is felhasználhatjuk. A fejlesztők már alig várják, hogy lássák, milyen felszereléseket fognak használni a játékosok a saját hajóikon és remélik, hogy mindenki annyira izgatott, mint ők maguk.

A fenti folyamatok kezdeteként besoroltak minden járművet egy Career-groupba (Karrier csoport). Ezek a csoportok lehetővé teszik a fejlesztőknek és a játékosoknak, hogy különféle, azonos, vagy hasonló felhasználású hajókat hasonlítsanak össze egymással és így megkönnyítsék annak az eldöntését, hogy a játékosnak melyik hajó felelne meg legjobban.

Jelenleg hat csoportot határoztak meg, amelyekben a hajók többsége besorolható:

Combat (Harci)

Pontosan az, ami a nevéből következik, minden a fegyverekkel és a másik hajóra kiosztott sebzésről szól és a törvényességi skála mindkét szélén elhelyezkedő emberek használják. A kivont katonai hajóktól kezdve, a ritka, ma is használatban lévő katonai hajókon keresztül a felfegyverzett civil hajókon át mindenki találhat magának valamit ebből a csoportból.

Transport (Szállítás)

Minden hajó ide tartozik, ami a fő bevételét valaminek a szállításával éri el, legyen az szállított rakomány, adat, vagy személy. Rendszerekben, vagy rendszereken át szállítva az rakományt, ezek a hajók jelentik a gazdaság gerincét a legkisebb szállítóhajótól a hatalmas Hull-E-ig.

Exploration (Felfedezők)

Ide tartoznak azok a hajók, amik rövid, vagy hosszú ideig tartó utakra indulnak távoli helyekre, akár egyedül, akár csapatban, vagy amelyek kereskedelmi felfedezéseket tesznek. Mindenki megtalálja magának a megfelelő hajót, legyen bármilyen fajta vágya a felfedezésre. Számos különféle küldetéstípus áll a rendelkezésükre és gyakran más járműveket is szállíthatnak a nagyobb hajóikban.

Industrial (Ipari)

Ha valaki a különféle tárgyak összegyűjtését akarja csinálni, akkor az Industrial csoportban vannak számára hajók, akár bányászatról, roncsmentésről, vagy tudományos munkáról van szó. Bármi, ami erőforrásokat, nyersanyagokat gyűjt az univerzumból, ebbe a csoportba tartozik, legyen az kézzelfogható anyag, vagy akár adat.

Support (Támogató)
Azok számára tökéletes, akik szeretnének részt venni az akciókban, de anélkül, hogy a tűzvonalban lennének. Orvosi, javító és újratöltő hajók képezik ezt a csoportot és biztosítanak kevésbé harc-orientált játékot az ezt keresők számára.
Competition (Verseny)

A gyors, könnyű és mozgékony hajók csoportja, amik a versenyzésen kívül nem nagyon alkalmasak más feladatra.

Vannak azonban olyan hajók, amik egyik fenti csoportba sem illenek, ezeket többfunkciós hajóknak hívják, mivel annyi mindenre használhatóak, hogy nem igazán lenne szerencsés besorolni őket egy csoportba sem. Ha minden hajó be van sorolva a Career csoportjába, akkor tovább bontják ezeket a csoporton Role-ok (szerepek) szerint, így megmutatják, hogy milyen feladatra lennének a legalkalmasabbak.

Pár példa Career-group Role szerinti felosztására:

Combat: vadász, beavatkozó, csapatszállító, bombázó
Transport: teherszállító, utasszállító, adatszállító
Exploration: útkereső, felfedező, túra
Industrial: bányász, roncsmentő, tudományos/kutató, mezőgazdasági
Support: orvosi, újratöltő, javító, felderítő
Verseny: verseny

(ez csak egy részleges felsorolása a Role-oknak, ennél többre számíthatunk)

A Role-ok közül sok rendelkezhet előtaggal, pl. Light/Medium/Heavy (könnyű, közepes, nehéz), hogy jobban meg lehessen különböztetni a hajókat, mint a Prospector és az Orion esetében, ami két teljesen különböző bányászhajó. Ez a Combat csoportban lévő hajóknál is hasznos, pl. a Gladius egy könnyű-, a Hornet F7C pedig egy közepes-vadász, amit az összehasonlításukkor érdemes figyelembe venni.

Az új Career/Role besorolást feltüntetik majd az ASOP terminálokon is a játékon belül, hogy így is segítsék a hajóválasztást, akár csak a weboldalon, a későbbiekben pedig szeretnének készíteni egy saját “technológia-fát”, ahol láthatjuk, hogy milyen előrelépési utak léteznek a hajók között a tevékenységi körünknek megfelelően.

Az űrhajók feladatkörének meghatározása és azok megcáfolása

Minden hajónak van egy feladatköre, amit hozzárendelnek, a többfunkciós csoportba tartozókra pedig legalább kettő jellemző. A Role azt mutatja meg, hogy ezeket a hajókat mire tervezték, és ebből arra következtethetünk, hogy szűkebb értelemben miket tudunk velük csinálni, a Career pedig szélesebb értelemben határozza meg a tevékenységeket.

Azonban a játékon belüli átalakításokkal ezek a feladatkörök közelíthetőek egymáshoz, vagy összemoshatóak. Például ki lehet cserélni egy Gladius fegyvereit nagyobbakra, lehet rá jobb páncélt és tartósabb alkatrészeket tenni bizonyos határok között, azonban a hajó belül akkor is egy könnyű-vadász marad, nem válik közepes-vadásszá. És bár a hajó így komoly versenytársává válhat egy alapfelszereltségű közepes-vadásznak, ha erre vágyunk, komolyan megfontolandó, hogy egy gyári közepes-vadászt válasszunk.

Idővel újabb Role-okat mutatnak be és a már meglévők leírását is bővíteni, részletezni fogják. Ennek a cikknek a célja, hogy röviden bemutassák, hogy a Star Citizenben található hajók és egyéb járművek milyen játékélményt biztosítanak.

Továbbá a Role-ok a kiindulási pontok minden hajónál a neki szánt feladatok és az alapfelszerelések tekintetében. A Star Citizenbe tervezett fejlesztési rendszerrel a reményeik szerint a játékosok komoly lehetőséget kapnak arra, hogy javítsanak a hajó beállításain és képességein, ezzel növelve a hatékonyságot a tervezett szerepkörben, vagy akár azon kívül eső feladatok esetében is.

Gyakran ismételt kérdések

K: Mit jelent a többi Role az Exploration csoportban?

V: Az Expedition (expedíciós) hajók a többszemélyes hajók a felfedezők között, amelyek képesek elhúzódó felfedezőutak végrehajtására, ahová komolyabb készlettel és általában egyéb járművekkel indulnak. A Kuxury Exploration (luxus-felfedező) hajók lefedik a fenti szerepeket, csak ezt sokkal fényűzőbb módon teszik. Ha pl. papíron összehasonlítjuk a 300i-t és az Aurora LX-et, akkor nagyjából ugyanazokat az értékeket kapjuk – egy ülés, egy ágy, stb. – azonban a valóságban a 300i sokkal kényelmesebb körülményeket biztosít az utazó számára.

K: A már bemutatott hajók szerepe eltérhet az eredetileg bemutatottól?

V: Figyeltek arra, hogy minden hajó a lehető legközelebb maradjon az eredetileg bemutatott szerepköréhez, azonban néhány esetben lehetnek változások, amik az eredetileg homályos leírás miatt következhetnek be. Ahogy a fejlesztéssel haladtak előre, sok régebbi hajónál került elő nagyon egyedi Role-leírás, ami nem igazán illett bele a jelenlegi fejlesztésbe és emiatt finoman el kellett mozdítani valamelyik irányba.

K: A hajó Career-csoportja korlátozni fogja, hogy milyen küldetéseket kapunk?

V: Egyáltalán nem. Egyelőre semmilyen módon nem tervezik akadályozni, hogy a játékosok elérhessenek egy küldetést és nincsenek ilyen terveik a jövőre nézve sem, mindenkinek a saját döntése, hogy melyik hajót tartja a legmegfelelőbbnek egy küldetés végrehajtásához a kapott információk alapján. Meg lehet próbálni megcsinálni egy Escort (kísérő/védő) küldetést egy 890 Jumppal is, ha valaki ezt szeretné, de az azonos végkimenetel és bevétel elérése sokkal nehezebb feladat lesz, mintha egy erre a feladatra megfelelő, hosszú utakra tervezett, Combat csoportba tartozó hajót, pl. Vanguardot, vagy Banu Defendert választanánk.

Az eredeti cikk 2017. október 17. napon jelent meg.