Hogyan működik ma és mit tartogat a jövő?

Az RSI Apollo bemutatásával együtt – azt az elképzelést követve, amit Az űrhajós halála című cikkben kidolgoztak – egy Shipyard cikkben belepillanthatunk, hogy milyen lesz az orvosi játékmenet a játékban. És habár pár dolog változott, amit a cikkben leírtak, a játékosok alapvető sérülései és halála továbbra is az ott felvázolt elképzelések szerint történik majd.

A sérült személyek ellátása az egyike lesz a több, nem harci feladatnak, amivel a Star Citizenben találkozhatunk, és nagyon fontos része lesz annak, hogy egy életszerű univerzum képe alakuljon ki. Rendkívül fontos, hogy élvezetes és jelentőségteljes része legyen a játéknak.

A gyógyítás működése az Alpha 3.2. alatt

Az Alpha 3.2. verzióban olyan sebzésrendszert használnak, ami általános és kritikus testrészeket különböztet meg. Minden testrésznek külön életereje van, a játékos alap életereje mellett. Ha egy testrész sérül, mindkét típusú életerő csökken és ha az alap életerő nullára csökken, akkor a játékos meghal.

Amikor egy testrész sérül, akkor a sérülés több fázisán megy keresztül. A testrész állapota lehet normális (üres jelölés), könnyen sérült (sárga), súlyosan sérült (piros) és használhatatlanná vált (fekete).

Ha egy testrész valamelyik sérülési állapotba kerül, az negatív hatással van a játékos karakterére. Például sérült fej esetén a látás homályossá válik. Ha egy láb használhatatlanná válik, akkor a sebességünk lecsökken.

A fej és a törzs kritikus testrésznek számít, ha bármelyik életereje eléri a nullát, akkor a játékos azonnal meghal. Ha más testrészek életereje esik le nullára, de az alap életerő nulla fölött marad, akkor a játékos életben marad. Ha az általános testrészek életereje nullára csökken és további lövések érik azokat, akkor a testrész maga nem sérül tovább, azonban az alap életerő csökkenni fog.

A lövések hatására vérzésre is sor kerülhet, de ez általában akkor jelentkezik, amikor egy testrészt teljesen ellőnek. A vérzés egy olyan sérülés, ami folyamatosan csökkenti a játékos alap életerejét addig, ameddig a játékos nem gyógyítja magát, vagy meg nem hal.

Jelenleg az egyetlen módja, hogy a vérzést elállítsuk és gyógyítsuk magunkat, ha medpent használunk, ami minden negatív effektet nullára csökkent, valamint mind az alap, mind a testrészek életerejét 100%-ra tölti. Az egész rendszer még nagyon alapszintű, például azt sem engedi, hogy a játékos magán kívül mást gyógyítson, pedig ez később fontos eleme lesz a csapatjátéknak.

A gyógyítás a jövőben

A jövőben a felszíni, valamint az orvosi űrhajókon található létesítmények különféle orvosi ellátást biztosítanak univerzum szerte:

Tier 1 – Ellátják a halálos, vagy halál-közeli sérüléseket, gyakorlatilag életmentő beavatkozásokra lesznek képesek.
Tier 2 – A komoly sérüléseket tudják gyógyítani, mint például a súlyosan roncsolódott, vagy teljesen használhatatlanná vált testrészek.
Tier 3 – A kisebb sérülések kezelése tartozik ide, például egy sérült testrész gyógyítása.

Lesznek olyan sérülések, amelyek nem gyógyulnak meg teljesen egészen addig, ameddig a játékos meg nem kapja a megfelelő szintű kezelést. Az általánosabb orvosi létesítmények képesek lesznek életben tartani a nem életveszélyes sérüléseket szenvedett játékosokat és el tudják állítani a vérzéseket. Azonban nem ajánlatos túl sokáig megfelelő kezelés nélkül, félig ellátva hagyni a sérüléseket, mivel ennek következményei lehetnek, például csökkenhet a karakter kitartása. Valamint ha egy játékos sokáig sérült állapotban marad, akkor fogékonyabb lesz a további sérülésekre, tehát nagyon fontos lesz, hogy a játékos kezelje magát és elkerülje az ebből fakadó további sérüléseket.

Bár a magunk gyógyítása (respawn, vagy recover útján, a kisebb sérülésekből) olcsóbb lehet, talán mégsem ez lesz a legjobb út, a helyzettől függően. Ha valakit a beacon segítségével hívunk, annak ára lesz (az ellátástól és a beérkező hajó távolságától függően), de talán ez lesz az egyetlen lehetőség, hogy teljesen felgyógyuljunk egy sérülésből.

Új küldetéstípusok

A későbbi frissítések új típusú küldetéseket is tartalmaznak majd, amelyek a fokozatosan elmélyülő orvosi játékmenet köré épülnek majd. A többi játékos segítése olyan dolog lesz, amelyre minden játékosnak lehetősége lesz különböző szinteken, más-más jutalomért, de az orvosi hajók általánosságban nagy előnnyel indulnak majd ezeknél a küldetéseknél.

Itt egy kis válogatás a lehetséges küldetésekből:

Egészségügyi szállítmány (Medical Delivery) – orvosi eszközöket, szerveket, mintákat és egyéb dolgokat kell szállítani. Erre a küldetésre alapvetően az összes hajó képes lesz, amely rendelkezik raktérrel, de az orvosi hajókon rendelkezésre állnak majd olyan eszközök, amik a szerveket és gyógyszereket tovább képesek megőrizni.
Sérült/holttest felkutatása (Recovery) – sérült személyek felkutatása és gyógyítása, vagy holttestek, testrészek megkeresése tartozik ide. Utóbbiak egy-egy nyomozásban nyújthatnak segítséget, kiterjesztve a történetet.
Mentés (Rescue) – űrállomáson, vagy egy súlyosan sérült hajón kialakult vészhelyzet miatt kell kimenekíteni az embereket. A túlélők különböző sérüléseket szenvedhetnek, amelyeket el kell látni, tehát bár a legtöbb hajó képes végrehajtani ezeket a küldetéseket, a legjobb mégis az, ha egy orvosi hajó érkezik a helyszínre.

Ahogy azt már az Alpha 3.2. verzióban is láthatjuk, a beacon rendszer arra is használható, hogy vészhelyzet esetén vészjelzéseket adjanak le vele, érkezzen az játékostól, vagy automatikusan (NPC, küldetés, stb.).

A vészhelyzet helyszínére érkezve nem csak az életmentés lesz a játékos feladata, szkennelni is kell majd a környezetet, néha meg kell vizsgálni a helyszínt, mivel elképzelhető, hogy a sérült személy a jelzős elküldése óta már eltávolodott onnan.

Respawn 

A közeljövőben bemutatják majd a respawn pontokat. A mostani rendszerrel ellentétben, ha meghalunk, vagy folyamatos ájult állapotba kerülünk az űrben, vagy egy bolygón, akkor nem az utolsó meglátogatott helyszínen fogunk respawnolni, hanem egy közeli kórházi egységben, vagy hajón.

Ha egy komolyabb csomóponthoz közel kerül sor erre, mint például Hurston, akkor eldönthetjük, hogy melyik erre a célra kijelölt épületben éledjünk fel, de ha egy távoli bolygón ér minket a vég, akkor csak kisebb orvosi állomásokat választhatunk. Ha van orvosi hajó a közelben, akkor éledhetünk azon, feltéve, ha van rajta szabad ágy. Erre azonban csak egy meghatározott ideig lesz lehetőségünk, ha ez lejár, akkor egy másik helyszínre kerülünk.

Ahogy Az űrhajós halálában említették, azt szeretnék, hogy fel legyen jegyezve, hogy egy karakter hányszor halt meg és éledt újra és ennek idővel legyen bizonyos állandó hatása a karakterre.

Az orvosi hajók közötti különbségek

Bár az újonnan bejelentett RSI Apollónak köszönhető ez a cikk, nem ez az első orvosi hajó, ami megjelent.

A másik két hajó, ami eddig ehhez a karrierhez kapcsolódik, nem lett elfelejtve, az igazság az, hogy mindhárom hajó más-más szerepet tölt majd be. Az Apolló egy közepes méretű klinika, amely képes orvosi feladatok végrehajtására a feltérképezetlen területeken. Az Endeavour Hope egy teljes kórházat is ki tud váltani, míg a Cutlass Red egy jól felszerelt mentőhajónak tekinthető, amely a belépő szintet is jelenti az orvosi pályára. A játékos választhat, hogy a különböző területek között lépdel, vagy akár egy területre fókuszálva törekedhet arra, hogy ott a legjob legyen. A többi szakmához hasonlóan az ehhez kapcsolódó hajók is a szakmai részre koncentrálnak, ott igazán erősek, míg a többi hajó sokoldalúbb feladatokat tölt be náluk.

A döntés a te kezedben van.

Az eredeti cikk 2018. július 20. napon jelent meg.