Az egyik izgalmas új fejlesztés, aminek az első verziója a Star Citizen Alpha 3.0-val elérhetővé válik az a szállítás. Ez elfoglaltságot biztosít azoknak a pilótáknak is, akik nem, vagy nem csak a harccal akarnak foglalkozni és remélhetőleg megfelelő alternatíva lesz a pénzszerzésre.

A fejlesztők reményei szerint sok embert vonz majd, hogy termékeket vásárolhat és adhat el az űrállomásokon és ezeket átszállíthatja az űr pusztaságán át oda, ahol a legtöbbet fizetnek érte, vagy ahol a legnagyobb szükség van rá.

A Transporter (Szállító) játékstílus során a játékosoknak teljesen új dolgok alapján kell kiválasztaniuk azt a hajót, amivel repülni akarnak. A Cargo Capacity (Raktérkapacitás) az egyik legfontosabb érték lesz, ami alapján döntenünk kell. Rávághatnánk, hogy a nagyobb raktérkapacitás mindig a legjobb választás, azonban sok nagyobb hajónál ezt úgy érik el, hogy gyengébb páncélzatot, kevesebb védelmi fegyvert, vagy lassabb motorokat szerelnek fel. Az itt hozott döntések hatalmas sikerhez, de borzasztó katasztrófához is vezethetnek.

A szállítóhajók minden méretben és formában érkeznek, de azon is el kell gondolkodni, hogy melyik szállítási útvonal felel meg a játékosnak. A Hull-C már rengeteg árut képes szállítani, azonban a védelmi lehetőségei nagyon korlátozottak. A Hull hajóknak ajánlatos kíséretet bérelniük maguk mellé, vagy nagyobb konvojokban haladniuk, bízva abban, hogy együttes erővel megakadályozzák a kalózokat abban, hogy elfogják őket. Más hajók, mint a Caterpillar, vagy a Starfarer komolyabb védelemmel vannak felszerelve és jobban is manőverezhetőek, azonban ezt a raktér-kapacitásuk csökkentésének árán érték el. Ha a kereskedelmi utak során a civilizált világ peremére sodródunk, ahol sokan kerülgetik ki a törvényt, akkor örülni fogsz, hogy van nálad valami, amivel ráveheted a hajótolvajokat arra, hogy ne téged válasszanak. A kisebb hajók, mint pl. a Cutlass megfelelő raktérrel rendelkeznek rövidebb utakra, de ami ennél is fontosabb, megfelelően felkészültek a harcra ahhoz, hogy szemtől szembe megvédjék az értékes rakományt.

A fentiek alapján tehát nem csak a raktér nagyságának, hanem az általános útvonalnak az ismerete is sokat segít abban a pilótának, hogy meghozza a jó megfelelő döntést. Természetesen a vállalkozókedvűbb szállítók azon is elgondolkodhatnak, hogy el akarják-e kerülni a birodalmi ügyintézés bonyodalmait…

Ahogy a kijárt kereskedelmi utak egyre jobban behálózzák a rendszereket, úgy nő a kalózok száma is, hogy elvegyék azt, ami nem az övék. Ahogy az új, egyre terjedő kolóniánknak is szüksége lesz korlátozott terjesztésű fegyverekre, hogy megvédjék magukat a fosztogatóktól, ugyanúgy a feketepiaci kereskedőknek is kelleni fog a jó pénzért eladható, illegális áru. Bármi is a történet, az erre hajlandó szállítóknak időről-időre át kell csempészniük ezeket az árukat a rendfenntartó erők ellenőrzőpontjait kikerülve. El akarják érni, hogy a játék szórakoztat, ugyanakkor kellő mértékben idegtépő is legyen. A csempészeknek különböző technikák állnak majd rendelkezésre, hogy feltűnés nélkül bevigyék az árukat, annak be nem jelentéstől kezdve, az áru más termékként való feltüntetésén keresztül a teljes elrejtéséig, hogy a szkennerek ne tudják letapogatni. A hajó csempészési képességei egy újabb szempontot jelentenek, amikor a jövőbeli hajónkat akarjuk kiválasztani.

Árucikkek és egységek és SCU, te jó ég!

Amikor a játékos valamilyen árucikket vásárol, azt valamekkora Unitban (Egységben) teszi. A fegyverek, felszerelések és más dolgok vásárlása során látni fogjuk, hogy mindennek számszerűsített adatai vannak, amik meghatározzák, hogy mekkora “egységet” jelentenek. Ezek az értékek az alapjai annak, hogy a játékos meghatározhassa, mekkora mennyiséget vásárolhat és szállíthat az adott termékből, amivel elérünk egy egység nagy-testvéréhez, az SCU-hoz.

A Standard Cargo Unit (Egységes Rakomány Egység), vagy SCU az általánosan elfogadott mértékegysége a rakománynak. 1 SCU egy átlagos doboz mérete, az a méret, amivel az összes többi dobozt mérik. Egy általános egységet akartak, szóval amikor arról van szó, hogy egy hajóban 100 SCU szabad hely van, akkor abból pontosan tudni lehet, hogy hány konténer fér el oda. Ezt több, mint 1 m3-ben határozták meg, hogy már a konténereket is beleszámolják. Számokban nézve, 1 SCI áru 1,25 m3 helyet foglal, amiből 1 m3 maga a termék, amit körülvesz 1,25 mm védelem minden oldalról. Ha később érkeznek különleges – pl. vegyvédelmi, hűtött, jobban páncélozott, vagy élőlény számára kialakított – konténerek, akkor ezek is megőrzik ezeket a méreteket a hasznos tárolóképesség csökkentésének árán. A leírtak alapján tehát látható – ahogy a nevéből is következik – hogy a rakomány méretei általánosan meghatározottak, függetlenül attól, hogy milyen konténer kerül a kezünk közé.

1 SCI 100 egységet képes befogadni. Mivel az 1 SCI a legkisebb méretű konténer, ez azt jelenti, hogy 1 egységnyi bab szállítása ugyanakkora helyet foglal majd, mint 100 egységnyi babé. Ahogy ebből már kitalálhattuk, a 101. egység bab külön konténerbe kerül és így már 2 SCU helyet foglal a raktérben. Ezek alapján a szállítóknak érdemes a termékekből a 100 egységhez legközelebb eső méretet választani, ameddig az még 100 egység alatt van. Különböző termékeket nem lehet keverni a konténerekben, tehát nem tölthetjük meg félig babbal, a másik felét pedig pulykával, hogy így nyerjünk helyet, a pulyka ebben az esetben a saját konténerébe fog kerülni. Azonban minden további bab és pulyka a már korábban nyitott konténerbe kerül, ameddig azok meg nem telnek. Így a játékosok ki tudják tölteni a fennmaradó üres helyeket, hogy minél jobban kihasználják a rakterüket.

Mivel a fegyverek és a felszerelések is rendelkeznek egységértékekkel, ezért a játékosnak lesz lehetősége SCU-méretezett tárolókonténerekben elhelyezni azokat, hogy biztonságosan rögzítve szállíthassa őket a raktér erre kijelölt részén, ahelyett, hogy azok csak össze-vissza repkednének a hajóban.

A számok játéka: a hajók helye a rendszerben

Amikor szóba kerül a hajók tárolókapacitása, akkor el kell gondolkodni azon, hogy az adott hajónak mi lesz a szerepe a Star Citizen univerzumában.

Vannak kezdőhajók, amik korlátozott raktérrel rendelkeznek. E mögött az az elképzelés húzódik meg, hogy az ilyen hajókat a játékosok olcsón megvásárolhatják és ha ezzel kitartóan szállítanak, akkor később megengedhetnek maguknak egy nagyobb hajókat. Az Aurórák és Reliantok kiválóak lesznek arra, hogy a játékos kipróbálhassa a szállító életmódot anélkül, hogy bankot kellene rabolnia, és belelát, hogy mit tartogat a szállítás nagyobb szinten.

Vannak olyan hajók is, amiknek van raktér-kapacitásuk, mégsem cargo shipként (szállítóhajó) vannak feltüntetve. Ezeknél a hajóknál úgy gondolták, hogy a játékosok számítanak valamiféle szállítási lehetőségre, de ez azt jelenti, hogy nem erre a feladatra lettek kialakítva a terek, de mégis van egy kis szabad terület, ahol elfér a rakomány. Ilyen hajó például a Hornet, vagy a Mustang.

Végül vannak a kifejezetten szállítóhajók, ahol a rakterek olyan nagyok, amekkorák csak lehetnek, hogy a lehető legnagyobb kapacitást alakítsák ki a hajótest adta lehetőségeken belül. Ilyen hajó többek között a Freelancer, a Starfarer, a Caterpillar és a Hull széria. Ezeknél a hajóknál a raktér az ár és a teljesítmény arányaként került kialakításra.

Amikor azt kellett eldönteni, hogy a szállítóhajók hogyan viszonyuljanak egymáshoz, akkor megnézték a sebességüket és a harci képességüket, majd ez alapján eldöntötték, hogy mekkora raktér illene ahhoz a hajóhoz. Egy klasszikus párosítás a Freelancer és a Cutlass. A Freelancer feláldoz valamennyit a harci képességeiből és a manőverezhetőségéből, hogy több árut vihessen. Ellenben ha megnézzük az új Cutlasst, akkor azt látjuk, hogy képes megvívni egy csatát, akár akkor is, ha ő az agresszor fél, de mindezt a raktere csökkenésének árán. Azt szeretnék, ha a játékosoknak döntést kellene hozni, hogy melyik hajót érzik megfelelőnek az adott munkára. Hová viszik majd a rakományt? Milyen gyorsan kell odaérni? Mennyi mindent kell szállítani, hogy teljesítsék a megrendelést? Törekedtek arra, hogy ne legyen két olyan szállítóhajó, ami ugyanazt a szerepet töltheti be. Még az olyan meghatározott munkakörön belül, mint a szállítás is lehet tovább specializálódni az útvonalaktól, veszélytől és akár a szállított árutól függően is.

Ezt az egészet úgy csinálják, hogy az logikailag is megmagyarázható legyen. Ha a hajó minden egyes négyzetcentijére tehetünk rakományt, az a számok alapján nyereség lehet a játékosnak, de ez nagyban megnehezíthetné, vagy akár lehetetlenné is tehetné a be- és kipakolást. A Caterpillarnél látott hatalmas ajtók a szerkezeti problémák miatt nem minden hajónál kivitelezhetőek. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy néhány hajón lesznek kihasználatlan helyek.

Csomagolj arra a munkára, amid van és arra, amit szeretnél

A hajó túlpakolása áruval egy olyan dolog, amit rengetegen kérdeztek már, és támogatják is ezt a fejlesztők, mivel a rakomány kézbe vehető és szállítható lesz, a játékos nem csak a szállításra kijelölt felületre (cargo grid) pakolhatja le, hanem bárhol leteheti. Azonban mindenkit arra biztatnak, hogy a rakományt biztonságosan rögzítve szállítsa, mivel különben rengeteg további kihívással kerülhetünk szembe.

Minél több rakományt szállítunk, annál nagyobb lesz a hajónk tömege és annál többet veszít a mozgékonyságából. Ha minden szabad helyet telepakolunk áruval és meghaladjuk az ajánlott össztömeget, akkor elképzelhető, hogy felborul a hajó egyensúlya is, így a különböző oldalon elhelyezkedő hajtóművek nem egyenlő arányban terhelődnek. A repülésvezérlő rendszer meg fog tenni mindent, hogy ezt kiegyenlítse, de amellett, hogy sokkal gyorsabban égetjük az üzemanyagunkat, további veszélyekkel is szembe kell néznünk.

Emellett, ha bevezetésre kerül a belső fizika, akkor a szobákban hőmérséklet, atmoszféra és különböző erőhatások jelennek meg és hatnak a játékosokra, valamint a lerögzítetlen csomagokra. A későbbi frissítésekben megjelenik a tehetetlenségi erő, ami minden robbanásnál, becsapódásnál, légkörbe be- és abból való kilépésnél, valamint kvantumugrásnál is jelentkezhet és odébb lökhet minden rögzítetlen tárgyat, amik sérüléseket okozhatnak. És a látható sérülések mellett számíthatunk bizonyos veszteségre a rakományban. Emellett érdemes figyelni a rögzítetlen rakományra akkor is, ha valaki kinyit egy légzsilipet, mivel semmi nem tartja a helyén, ezért a dekompressziós is hatással lesz rá.

Rakomány a raktéren kívül

A csempészés az egyik nagy újítás, ami a szállítási rendszerhez lesz adva és amit a fejlesztők reményei szerint játékosok ki is használnak majd. Azok az áruk, amik biztonságosan rögzítésre kerülnek a rögzítőcsíkokon, egyben be is kerülnek a hajó rakomány nyilvántartásába. Ez azt jelenti, hogy ha egy játékos áthalad egy ellenőrzőponton a jövőben, vagy a rendfenntartók ellenőrzés alá vonják a hajózási útvonalakon, akkor a nyilvántartás lekérhető lesz, amiből kiderül, hogy mi van, vagy minek kellene a hajón lennie.

Ezzel bizonyos játékosokat rá fognak venni, hogy tudatosan ne a rácsra pakoljanak bizonyos árukat, függetlenül attól, hogy a korábban kifejtettek szerint ez felboríthatja a hajó súlyelosztását, valamint az elszabadult rakomány veszélyt jelenthet, ugyanakkor ha a csempészés rendszer élessé válik, akkor ezek a dolgok nem kerülnek bele az átadott nyilvántartásba. Ha egy játékos át akar csempészni egy ládányi tiltott árut a vámon, akkor nincs más dolga, mint nem regisztrálni azt a nyilvántartásba azzal, hogy nem a rakományrögzítő szalagra helyezi és így az nem kerül átküldésre az illetékeseknek.

Természetesen a rendfenntartók sem végeznék jól a munkájukat, ha minden pilótának elhinnének mindent, így időnként szkennelni fogják a hajókat, hogy ellenőrizzék, valóban csak ezek a termékek szerepelnek-e a hajón. Hogy itt se bukjon meg a csempész, lehetőség lesz olyan technológia telepítésére, ami megnehezíti az adott láda szkennelését, vagy az úgynevezett “spoofer” használatára, ami a ládában lévő rakományt más termékként tünteti fel.

Azonban nem valószínű, hogy a csempészek trükkjei kiállják a folyamatos, kitartó szkennelést, szóval ha azt látjuk, hogy a biztonságiak folyamatosan kutakodnak, vagy egy kalóz tapadt ránk, hogy felfedje az értékes árunkat és nincs meg a megfelelő felszerelésünk, hogy a fenyegetésre válaszoljunk, akkor nem árt, ha új útvonalat keresünk. Ez nem a szelíd emberek élete lesz.

Gyakran ismételt kérdések

K: A Reclaimert eredetileg 2.500 SCU raktérrel árulták, ami most 360-ra csökkent. Mi lett azzal a hatalmas hellyel?

V: A frissített listában a Cargo Capacity alatt az általános termékek tárolására szolgáló raktér-kapacitást jelölik. A Reclaimeren az igazán nagy helyet a roncsmentés során kinyert nyersanyag fogja elfoglalni. Mivel nem akarták átverni az újabb vásárlókat, ezért csak az általános raktér került feltüntetésre, ami csak 360 SCU tárolására képes. Remélik, hogy az új rendszerrel a szállítóhajót kereső játékosok pontosabb képet kaphatnak a hajók adatairól.

Az Orionon és a Prospectoron ehhez hasonló számbeli eltéréseket tapasztalhatnak a játékosok. Ezeknek a hajóknak a raktere főleg az ásványok, nyersanyagok tárolására lett kialakítva, így a játékosok itt is csökkentett számokat láthatnak a raktérkapacitás mellett.

A többi tényező maradt, a hely sem veszett el, csak másképp lett feltüntetve, hogy a játékosok pontosabb számokat kapjanak róla.

Az erdeti cikk 2017. október 25. napon jelent meg.