Ebben a cikkben a hajóalkatrészek új Ship Matrixban használt felosztás szerinti utolsó pontjához érünk, a Utility (Kisegítő-) és System Items (Rendszer-alkatrészekhez).

És bár könnyen legyinthetnénk ezekre, hogy nem annyira fontos felszerelései egy hajónak, mint a csillogó fegyverek, tornyok, vagy rakéták, azonban ezek legalább olyan fontosak abból a szempontból, hogy a hajó megfelelően üzemeljen és nagyon gyakran fogunk találkozni velük az összes hajón és járművön. Korábban már szóba kerültek a különböző méretű hajóalkatrészek, mint pl. a Power Plant (Hajó Erőmű), Cooler (Hűtő), és Shield Generator (Pajzsgenerátor), és bár ezek nagyjából mindegyikre igazak, azért van pár fontos fejlesztés, amiről szeretnének tájékoztatást adni.

Kezdjük az Utility felfüggesztési pontokkal. Mint a korábbi felfüggesztési pontoknál, itt is igaz, hogy Utility helyre csak Utility alkatrészt lehet tenni. Nem lehet kicserélni fegyverekre, vagy rakétákra.

Az Utility alkatrészek méretét számokkal jelzik és lehetőség van kicserélni, vagy vegyíteni azokat más hajók alkatrészeivel, azonban mint ahogy máshol is láttuk már, előfordulhat olyan alkatrész, amit kifejezetten az adott hajóhoz gyártottak és így nem cserélhető.

Néhány Utility felfüggesztési ponttal rendelkező hajón a rá kapcsolt alkatrész kicserélésével a hajó funkcióját is megváltoztathatjuk.

És bár bizonyos esetekben lesz lehetőség az utility alkatrészek kicserélésével más rendeltetést adni a hajónak, ez nem minden esetben lesz annyira hatékony, mint egy direkt arra a célra tervezett hajó használata. Például kicserélhetjük egy Terrapin radarját egy bányászlézerre, vagy vonósugárra, hogy alapszintű bányászatot, vagy roncsmentést végezzünk, de a nyersanyag feldolgozása nem lesz megoldva. Egy ilyen szituációban szükség lesz egy második hajóra a közelben, hogy a folyamat hatékony legyen.

Egy bizonyos szinten engedélyezett cserélgetési lehetőség a játékosok együtt játszó csoportjainak olyan egyedi játékélményt nyújthat előre kiszámíthatatlan elemekkel, amire nagyon kíváncsiak és várják, hogy a játékosok megmutassák a fejlesztőknek, hogy mit lehet kihozni a Star Citizenből.

Egy érdekes példa lehet erre egy kisebb flotta, aminek a része egy Orion is. Az Orion nagyszerű bányászhajó, de nagyon lassú és nehezen fordul rá új célpontokra. Megfontolandó, hogy ahelyett, hogy az Orion menne oda a sziklákhoz és rántaná be a vonósugarával azokat, a kisebb hajókra szereljenek vonósugarat, akik a távolabbi sziklákat is gyorsabban az Orion vonósugarának útjába vontathatnák, ami így hatékonyabban működhetne.

Az új Ship Matrixban a következő alkatrészeket találjuk meg:

Power Plant (Hajó Erőmű)Cooler (Hűtő)
Shield Generator (Pajzsgenerátor)
Fuel Intake (Üzemanyagtöltő)
Radar (Radar)
Quantum Drive (Kvantumhajtómű)
Jump Drive (Ugróhajtómű)
Computer (Számítógép)
Fuel Tank (Üzemanyagtartály)

Az üzemanyagtartályok kivételével az összes fenti alkatrész kicserélhető és hogy az egyensúly megmaradjon, öt méretosztályba van sorolva:

Vehicle (Jármű)
Small (Kicsi)
Medium (Közepes)
Large (Nagy)
Capital (Capital)

Minden felfüggesztési pont kizárólag egy fajta és méretű alkatrészt tud kezelni, tehát egy Power Plant helyére nem tehetünk be egy Coolert, ahogy egy közepes Shield Generatort sem cserélhetünk ki egy kicsire. A hatékonyság a méretosztályok között kb. 1:3 arányú, tehát egy közepes osztályú alkatrész 3x annyit termel, mint egy kicsi.

Minőségi Besorolás

A játékban minden cserélhető alkatrészhez lesz egy hozzárendelt Item Grade (Minőségi Besorolás) értéke, ami az egyik legfontosabb dolog lesz egy alkatrész kiválasztásánál. A kiválasztott alkatrészről további adatok állnak majd rendelkezésre a boltokban, de elsőként a fenti besorolással fogunk találkozni. Ezek a következők lesznek:

A – A legjobb elérhető teljesítmény, általában van rajta hely egy további segédalkatrésznek.
B – Jó teljesítményű alkatrész, valószínűleg jó fejlesztés lehet, és talán van rajta hely egy további segédalkatrésznek.
C – Az átlagos alkatrészek, a legtöbb hajón ez az alapfelszerelés, átlagos teljesítmény
D – A legalacsonyabb szint, legtöbbször az NPC népesség használja csak, azonban vészhelyzet esetén kisegíthetnek minket is.

A legtöbb hajó az alap C minőségű alkatrészekkel érkezik. Pár egzotikus, vagy specializált hajó a kezdetekkor is kaphat B minőségű alkatrészeket, de ez a legtöbbször meglátszik az árukon is. Természetesen ez fordítva is igaz lehet, olcsó hajókon várhatóan D minőségű alkatrészekkel találkozunk. Ezek működnek és segítenek eljutni oda, ahova kell, de nem árt gondolkodni a gyors cseréjükön.

Alkatrészek Osztályozása

Egy későbbi 3.x frissítésben minden hajónál és alkatrésznél be akarják vezetni. Ennek a bevezetésével a játékos csak olyan alkatrészt tehetne a hajójába, aminek az osztályozása megegyezik a járműével.

Military (Katonai) – A szükséges funkciókat a lehető legjobban látja el, a jelkibocsátás rovására, a kiadásokkal nem törődve.
Civilian (Polgári) – A legátlagosabb, legszélesebb körben elterjed felszerelés, szinte minden típus megtalálható közöttük, de a speciálisakhoz képest kevésbé hatékonyak.
Stealth (Lopakodó) – Nagyon komolyan csökkentik a hajó mérhető jeleit, a funkciók hatékonyságának csökkentése árán.
Industrial (Ipari) – Megbízhatóan magas teljesítmény, alacsony elhasználódási szint, a jelkibocsátás rovására.
Competition (Verseny) – A katonainál is komolyabb teljesítmény, a tartósság és lopakodás rovására, mindent felad a teljesítményért.

Jelenleg egyik hajót sem kötötték egyik alkatrészhez sem az osztályok szerint, gyakorlatilag mindegyik a polgári alkatrészeket használja. A még fejlesztés alatt lévőrendszer mögött az az elképzelés, hogy egyik hajó se lehessen eltúlzottan erős a megfelelő területeken. De még így is hatalmas számú változtatási lehetőséget akarnak lehetővé tenni, de ez a rendszer, biztosítaná, hogy minimális legyen az esélye egy katonai verziójú 85X hajóval, vagy egy lopakodó Heralddal való találkozásnak.

Sub Items (Segédalkatrészek)

A segédalkatrészek az alap-alkatrészeken belül vannak elhelyezve és az a dolguk, hogy különböző módokon növeljék annak a hatékonyságát. Egyelőre ezek a fogyóalkatrészek, amik sokkal gyorsabban elhasználódnak, minta főalkatrészek. A segédalkatrész nélkül az alap megfelelően működik, de azzal együtt jobban teljesít. Javasolt, hogy a játékosok tartsanak többet ezekből az alkatrészekből a hajón a hosszabb utakra, hogy szüksége esetén kicserélhessék azokat. Az, ha nem viszünk, vagy nem tudunk vinni tartalékot, nem befolyásolja az alapfunkciókat, de jobb ezt úgy tekinteni, mint egy folyamatos karbantartást igénylő rendszert, ami cserébe teljesítménynövekedést hoz.

A segédalkatrészek a következő kategóriákba sorolhatóak, mindegyik más jellemzőkön javít:

Efficiency (Hatékonyság) – növeli az adott alkatrész hatékonyságát úgy, hogy csökkenti az energia-, vagy hűtés-szükségletét.
Protection (Védelem) – csökkenti az alkatrész sérülését úgy, hogy megóvja bizonyos sérülésektől, csökkenti a kopást, vagy a hibás működés lehetőségét.
Detection (Bemérés) – csökkenti, vagy gátolja a jelkibocsátást bizonyos határok között, vagy nem engedi a letapogatást.

A segédalkatrészek több különböző alkatrészbe passzolnak és nincsenek korlátozva típus – pl. Pajzsgenerátor – szerint.

Gyakran ismételt kérdések

K: A számítógép Bladek segédalkatrészek?

V: nem, azok teljesen különálló tárgyak, amik módosítják az alapértékeket. Bár egyelőre még csak a számítógépekhez lehet majd adni azokat, a jövőben ezt ki fogják terjeszteni.

K: Aggódom az alkatrészek beosztályozásától, ez azt fogja jelenteni, hogy a hajóm nerfelve lesz?

V: Még mindig a rendszer tervezési szakaszában vannak, így még mindenen dolgoznak, ami ezzel kapcsolatos. A 3.0-ra a hajók alapfelszereléseként már a minőségi besorolásnak és osztályoknak megfelelő alkatrészek beállítva, így a hajók a nekik tervezett teljesítménnyel kell, hogy üzemeljenek. A megkötésekkel kapcsolatban további információkat is megosztanak majd, ha azok rendelkezésre állnak.

K: Vannak még olyan alkatrészek a hajón, amiket kicserélhetünk?

V: Természetesen, az itt felsorolt alkatrészek csak azok, amik a Ship Matrixban megtalálhatóak, de amúgy rengeteg alkatrész lesz még, mint például szkennerek, telepek és páncélok.

Az eredeti cikk 2017. október 24. napon jelent meg.