Üzemanyag – hogyan működik most és mit tartogat a jövő?

Az Origin 100-as sorozat és a különleges AIR rendszerének bemutatásával együtt azt is el szeretnék magyarázni, hogy hogyan működik az üzemanyag ma a Star Citizenben. Az tankolás szerepköre és alapvetően az üzemanyaggal történő gazdálkodás az egyike lesz a játékon belül található, nem harchoz kapcsolódó játékelemeknek, amelyek valóságosabbá teszik a világot.

Ez a cikk elmagyarázza a tankolási munka és az üzemanyagtöltés folyamatának az alapjait, amit sokkal részletesebben is meg fognak nézni, amikor az a játékba kerül.

Az üzemanyag a Star Citizen Alpha 3.1-ben

Az Alpha 3.1-ben minden hajónak van Hidrogén üzemanyagtankja és a legtöbbnek – a Snub (parazitahajókon) kívül – kvantumüzemanyag-tankja. A hajó meghajtói üzemanyagot használnak fel a hidrogén üzemanyagtartályból, amit a hajó meghajtóegysége dolgoz fel. Kvantumugrás idején a hajtóművek a kvantumüzemanyag-tankból használnak üzemanyagot.

Egy általános félreértés, ami szerint a hajók csak akkor használnak üzemanyagot, ha gyorsulnak, vagy lassulnak. Valójában a hajtóművek használata esetén folyamatos az üzemanyagfelhasználás, azonban a legtöbb hajó – szintén a Snubokon kívül – rendelkezik üzemanyag-visszatöltéssel, aminek segítségével a hajó üzemanyagot vesz fel a környezetből. Az üzemanyag általában gyorsabban újratöltődik, mint ahogy az űrben történő sima manőverezésnél fogy. A fokozottabb megterhelés, mint a sebességváltozás, utánégető használata, légkörben történő repülés jelentősen megnöveli az üzemanyag-felhasználást, amely így gyorsabban fogy, mint ahogy regenerálódni tudna. Így ki lehet meríteni az üzemanyagtartályt, amelynek állapota fel van tüntetve a kijelzőkön. Ezeknek a manővereknek a befejezésével általában feltölthetjük az üzemanyagtartályt, viszont a legtöbb hajónak mozgásra van szüksége ahhoz, hogy a visszatöltés elinduljon. Ennélfogva ha egy hajót járó hajtóművekkel hagyunk ott, amikor leszálltunk, akkor a visszatéréskor alacsonyabb üzemanyagszinttel kell találkoznunk.

Egyelőre kétféleképpen tölthetjük újra a hajónkat.Az egyik megoldás, hogy meglátogatjuk a Cry-Astro állomást, ahol megtörténhet az újratöltés, vagy biztosítási igényt jelentünk be a hajóra (claim).

Az üzemanyag útja a jövőben

A hajó mozgatásának első lépése, hogy meghajtást generáljunk a hajtóműveken keresztül. Ez a játékban a következőképpen történik:

1. A üzemanyagfelvevő nyílások (fuel intake) felszívják a környezetben található gázokat és azokat a hajóba továbbítják.
a. Ahhoz, hogy több üzemanyagot vegyünk fel, kereshetünk olyan helyeket, ahol koncentráltabb gázfelhőket látunk.
b. A sima, átlagos űrben korlátozottan, vagy egyáltalán nem vesz fel gázt a hajó.

2. Ezeket a gázokat a rendszer plazmává alakítja.
a. Az üzemanyagfelvevők is elvégezhetik az alapvető átalakítást, de csak bizonyos típusú gázok esetén.
b. Ha van a hajóban finomító (Refinery), akkor több átalakítási lehetőség is lehetséges.

3. Az átalakított plazma az üzemanyagtartályba (Hydrogen Fuel Tank) kerül.
a. Ezek a tárolók egy időben egyfajta plazmát képesek tárolni.

4. Amikor meghajtásra van szükség, akkor plazmát pumpálnak a hajó meghajtóegységébe (power plant), ami a plazmát feszültség alá helyezi.

5. Ezt a plazmát átirányítja a rendszer a hajtóművekbe (thruster).

6. Megérkezik a meghajtás és a hajó ennek megfelelően megindul a kívánt irányban.

A hidrogén a legalapvetőbb elem az űrben. Minden hajó képes felhasználni, hogy meghajtsa a hajtóműveit, de nem ez az egyetlen gáz, amit át lehet alakítani. Bizonyos hajók képesek lesznek begyűjteni és átalakítani különböző gázokat, amelyek bizonyos előnyöket jelenthetnek, például jobb hatékonyságot, alacsonyabb kibocsátásokat, azonban csak egyféle gáz tárolására lesz lehetőség az üzemanyagtartályban, szóval okosan kell választani. Ha üzemanyagtípust akarunk váltani, akkor el kell égetni a tartályban lévő üzemanyagot, viszont nem javasolt ezt a mélyűrben tenni.

A finomítók jelentik a kulcsot a többi gáz üzemanyaggá alakításában. Amíg az üzemanyagfelvevők elfogadható munkát végeznek az átalakítás során, a finomítók azt egy teljesen új szintre emelik. Több hajón is megtalálhatóak, így a 100-as sorozaton, a Freelancer DUR-on és a jelenlegi csúcsot jelentő Starfareren is.

Az üzemanyagtöltéssel kapcsolatos játékmenet egyik része az lesz, hogy kiválaszthatjuk, hogy milyen típusú gázokat szeretnénk gyűjteni és azokat hová pakoljuk. Ennek az olyan hajóknál lesz jelentősége, mint a Starfarer, amelyek több üzemanyagtartállyal is rendelkeznek. Folyamatosan felügyelet kell, hogy figyeljük a gáz koncentrációját, ami egy területen belül is változó lehet.

Tegyük fel, hogy találunk egy gázfelhőt, ami hidrogénből, ammóniából és nitrogénből áll. Az ammónia a legsűrűbb, leghatékonyabb üzemanyag, ezért úgy döntünk, hogy azt akarjuk begyűjteni, de a gázoknak csak a 9%-a ammónia, a 40%-a pedig nitrogén. Ez azt jelenti, hogy több, mint négyszer annyi ideig fog tartani ugyanannyi ammóniát gyűjteni, mint amennyi ideig a nitrogén tartana. Viszont az ammónia plazma jobb minőségű és drágábban értékesíthető.

Végül a kvantumüzemanyag marad úgy, ahogy van. Az kizárólag a kvantumugrás során kerül felhasználásra és a CryAstro típusú állomásokon lehet újratölteni.

Az üzemanyag változása a későbbi frissítések során

A legnagyobb változás, amit a játékosok látni fognak az az lesz, hogy bizonyos hajók elveszítik a képességüket, hogy újratöltsék az üzemanyagot. Ezt a részt azonban visszatartják addig az időpontig, ameddig nem sikerül beépíteni az ilyenkor szükséges támogató játékelemeket, hogy megőrizzék a pozitív játékélményt. Ehhez a következők kellenek:

1. Lehetőség a segélykérésre.
2. Mód arra, hogy bárhol újra lehessen tölteni a hajókat.

Az első problémára már megoldást jelentenek a 3.1-es verzióban bevezetett Service Beaconök a második pedig akkor oldódik meg, amikor a Starfarer megkapja az újratöltéshez szükséges funkciókat, valamikor egy későbbi frissítés során. A további hajók, amelyek képesek lesznek újratöltésre, például az Aegis Vulcan, szintén megkapják ezt a funkciót.

A hajók lehetnek olyanok, amelyek rendelkeznek üzemanyagfelvevővel, amelyeken nincs ilyen, és amelyekre felszerelhető ilyen. Az, hogy melyik hajó melyik kategóriába kerül, gondos mérlegelés eredménye lesz és függ attól is, hogy a hajónak mi a szerepe.

Harci (kis hatótávú) – Ez a játékon belül a hordozóról indított vadászok kategóriája, amilyen a Gladius, vagy a Hornet. Ezeken a hajókon nem lesz, vagy nem is lehet felszerelni rá üzemanyagfelvevőt.
Harci (nagy hatótávú) – Ide tartoznak az olyan hajók, mint a Vanguard, vagy a Retaliator, amelyek üzemanyagfelvevővel érkeznek, mivel a szerepük szerint hosszú utakat kell megtenniük önerőből.
Felfedező – Ezeken a hajókon értelemszerűen lesz üzemanyagfelvevő. A szerepükből adódik, hogy hosszú utakat kell megtenniük, távol az töltőállomásoktól.
Ipari és szállító – Jellemzően ezekre a hajókra is kerül üzemanyagfelvevő, mivel a feladatuk szerint nagy távolságokat kell megtenniük.
Támogató – A Starfarer és a hozzá hasonló támogatóhajók számára elvárás, hogy hosszú utakat tegyenek meg, így általában rendelkezni fognak üzemanyagfelvevővel.
Verseny – Ezeknél a hajóknál változó lesz a helyzet, a típusuktól függően. Néhány hajó, mint pl. a Razor, képes lesz üzemanyagot felvenni a technikai megoldásainak köszönhetően, más hajók, mint például az M50 a nagyobb üzemanyagtartállyal oldják meg ezt a problémát.

Néhány hajócsalád – mint például az Aurora és a 300-as sorozat – különböző felszereltséggel érkezik, valamelyik hajón lesz üzemanyagfelvevő, a többire pedig fel lehet szerelni egyet. De fontos, hogy attól, hogy egy hajó nem rendelkezik ilyen eszközzel, még nem jelenti azt, hogy nem végezhet küldetéseket a mélyűrben. Nincsenek olyan megkötések, amik miatt ezt ne lehetne végrehajtani, csak fokozottabb figyelemmel kell eljárni. Elég üzemanyagot kell hagyni a visszatérésre, vagy a helyszínen kell megoldani az újratöltést.

Hogyan profitál a fentiekből az Origin 100-as sorozatának AIR rendszere?

A 100-as széria előnye sok másik hajóval szemben, hogy rendelkezni fog üzemanyagfelvevővel és finomítóval is, így képes lesz többféle gáz feldolgozására, ami egyedivé teszi a hajóosztályában. Emellett az alapfelszerelésként kapott felvevőegység jobb minőségű, mint az átlagos.

A kezdőhajók közül a 100-as sorozat hajóinak lesz a legjobb az üzemanyagfelhasználása. Ez részben az AIR rendszernek köszönhető, részben a hatékonyabb hajtóműveknek, jobb minőségű üzemanyagfelvevő egységnek és a többféle gáz felhasználására képes finomítónak.

Az eredeti cikk 2018. április 13. napon jelent meg.