Talán az egyik legérdekesebb témáról lesz szó az utolsó ShipYard cikkben, a Variánsokról. A sorozat előző 9 cikkében sok témakört érintve bemutatták, hogy az új Ship Matrix hogy segít közvetíteni a belső fejlesztés során meghatározott információkat a közösség felé.

Néhány hajónál jelentős változtatásokra volt szükség, mivel az eredeti elképzelések nem passzoltak a rendszerbe, vagy egyszerűen nem azok nyújtották a legjobb megoldást.

A Star Citizen fejlesztése során számos hajótípus vált elérhetővé, de nem mindegyik típusról lehet elmondani, hogy teljesen egyedi, gyakran azonos hajótestet kapnak a hajók, azok változataival találkozhatunk. Az idő során a fogalmakat nagyon szabadon kezelték, ezért itt az idő, hogy ezeket letisztázzák.

Mi az a Variant (Változat)?

A változatok olyan hajók, aminek a hajóteste eltér az eredeti hajóétól a formája és a felfüggesztési pontok tekintetében.

A lényeg itt a felfüggesztési pontok változása, például az Origin 300-as szériájában a változatok nem csak a hajótest formájában térnek el, hanem a felfüggesztési pontok, az alkatrészek mérete is különbözik. Amikor a hajótest változásáról beszélnek, akkor nem egyszerűen a skin (festés) lecserélésére gondolnak, erről később beszélnek meg.

Mi az a Module (Modul) és ez is egy változat?

A modul egy olyan tárgy, ami a hajóhoz kapcsolódik, általában az egész szobát jelenti, ami lecserélhető. A modul tartalmazhat különleges, vagy további felfüggesztési pontokat.

Az a hajó, amiben van olyan modul, amit kicserélhetünk egy másikra, még önmagában nem jelenti azt, hogy egy külön változatot kapunk a cserével, kivéve, ha a változat fent leírt feltételeinek megfelel. Erre egy jó példa az Aegis Retaliator, amiben két modul is van és korábban bombázó, valamint alapfelszereléssel is elérhető volt. Az alap opciónál a moduloknak nem voltak felfüggesztési pontjai és a repülhetőséget leszámítva nem volt külön jelentőségük a moduloknak, míg a bombázó modullal lehetőségünk nyílt 6 db S9 méretosztályú torpedó szállítására és kilövésére.

Mi a helyzet a többi dologgal, mint pl. a BUK, vagy a felszerelésváltás?

Az egyik legzavarosabb és legtöbb kérdést felvető rendszer a Battlefield Upgrade Kit (BUK – Harctéri Átalakító Készlet) volt, amiket a Vanguard változatokkal együtt jelentettek be. A BUK rendszert elméletben azért találták ki, hogy könnyű legyen váltogatni a hajó három változata között, de bizonyos okok miatt nem sikerült egyértelműen elmondani, ezért ezt a következőképpen egyszerűsítik: minden már megszerzett BUK átalakul kombó-csomaggá, amivel a hajó középső szobáját, valamint a lényeges felszereléseket – pl. az orron elhelyezett ágyú – lecserélhető lez. A jövőben nem is árulnak több BUK-ot, csak ezeket a kombó-csomagokat.

A Vanguard Sentinel és Harbinger a Vanguard Warden változatai, mivel a hajótest külső részén is látható változás, valamint a felfüggesztési pontok sem egyeznek.

A Vanguard Hoplite szintén a Vanguard Warden változata, azonban ennek a hajónak a belsejében nincs modul-felfüggesztési pont, hogy a fenti modulokból bármelyiket befogadja, azonban a torony és az orron elhelyezett ágyú cserélhető lesz a többi Vanguard hajón található eszközzel.

Ez egy példán keresztül úgy néz ki, hogy ha van egy Vanguard Varden, aminek kivesszük a belső modulját, és rendelkezésre áll a Sentinel és a Harbinger kombó-csomag, akkor be lehet csatolni a középső szobába a Harbinger modulját, a tornyot és az ágyút meg kicserélhetjük akár a Sentinel felszereléseire. Külsőre a hajó úgy néz majd ki, mint egy Warden, mivel a felépítése és a festése marad olyan, mint a Warden, ugyanazokkal a felfüggesztési pontokkal és méretekkel, azonban a hajón a Sentinelen lévő rakétatorony látható, valamint belül a Harbinger torpedóvetője lesz megtalálható.

Szintén félreértésekre adott okot a Master of Flight (A repülés mesterei) sorozat, amit a 2.6-tal jelentettek be és ezeket különböző változatokként hirdették meg, azonban a most leírt kritériumok szerint ezek már nem esnek ebbe a kategóriába, az F7C Wildfire kivételével, aminél felfüggesztési pont változások is történtek. Mostantól viszont bármelyik csomag, ami különleges festéssel, vagy változtatott felszereléssel jelenik meg, Special Edition elnevezéssel fog szerepelni.

Összegezve a fentieket:

Változat – Ha változik a hajótest felépítése és/vagy a felfüggesztési pontok
Modul – Ha teljesen kicserélhető részek vannak a hajóban
Special Edition – Vizuális változtatások, vagy más alkatrészek felpakolása

Az eredeti cikk 2017. október 26. napon jelent meg.