A Stanton Rendszer

A Stanton még az elkerülhetetlen emberi terjeszkedés nélkül is rendellenes lenne. A széles lakható zónával és a négy különösen nagy, emberek számára kedvező, korlátozott terraformálást igénylő bioszférával a rendszer csillagászati szemszögből nézve is szokatlan. Az ilyen tisztán lakható naprendszerek, mint a Stanton rendszer, nagyon ritkák. Mindemellett a Stanton négy világának eltérő ökoszisztémája a kutatók minden rétege számára komoly érdekességekkel szolgál.
Senki sem tudja biztosan, hogy ki telepedett le először a Stanton rendszerben. Minden jel arra utal, hogy a rendszert egy független információbróker fedezte fel és a helyszínről, valamint a potenciálisan gazdag lelőhelyekről gyorsan elterjedt a szóbeszéd, ez után pedig a telepesek gyorsan beköltöztek. Amikor az UEE tudomás szerzett a rendszer létezéséről, az uralkodó bejelentette a Stanton kisajátítását arra hivatkozva, hogy meg kell védeni és ki kell terjeszteni a közeli ugrási útvonalakat. Hivatalos kolonizálási papírok nélkül a már meglévő lakóknak nem volt más lehetőségük, mint elhagyni a tanyáikat. A földmérők, kalandorok és egyéb házfoglalók nem sok eséllyel védekezhettek volna egy Bengal osztályú hordozóval szemben.

De aztán a birodalom nehézségekbe ütközött. Ahogy gyakran lenni szokott, többet akartak, mint amennyit birtokolhattak. A száz éves kolonizációs visszaesés közepén az alacsonyan teljesítő gazdaság mellett nem sok esélye volt a birodalomnak, hogy rendesen kihasználja a Stanton rendszert. Miután az UEE mérnökei elvégezték a gyors terraformálási munkákat, egy sor alulfinanszírozott katonai bázist hoztak létre, de ezen túl a rendszer érintetlen maradt egészen addig, ameddig meg nem született a döntés, hogy a területet darabonként eladják a legjobb ajánlattal érkezőknek. Ennek részeként csöndben megkeresték az óriásvállalatokat, hogy tegyenek ajánlatot saját bolygókra. A nyertesek – a Hurston Dynamics, a Crusader Industries, az ArcCorp és a microTech – valószínűleg többezermilliárd kreditet öntöttek az UEE gazdaságába. Az eredetiség figyelemreméltó hiányának tekinthető, hogy a négy világot ma Hurstonnak, Crusadernek, ArcCorpnak és microTechnek nevezik.
Az óriásvállalatok lassan, de biztosan elkezdtek beköltözni és a rendszer elindult a teljes iparosodás útján. A négy világ most gyárakkal, vállalati központokkal, tesztüzemekkel, bányákkal és egyéb létesítményekkel van teleszórva. Ekkor főleg csak azok költöztek a rendszerbe, akik a vállalatoknak – vagy a vállalatok által bérbe adott területeken működő cégeknek – dolgoztak és ők vállalati városokban laktak.
Manapság a Stanton egy nagyszerű hely az utazásra annak, akit érdekel, hogy a galaxis néhány legsikeresebb vállalata hogyan gyártja a termékeit… vagy annak, aki úgy gondolja, hogy jó profitra tehet szert, ha olyan termékeket szállít ezeknek a vállalatoknak, amelyek a munkához szükségesek.

A rendszer fontosabb objektumai

STANTON I: HURSTON

A Stanton I a Hurston Dynamics otthona, amely egy arisztokrata család által vezetett fegyvergyártó cég, amely kiszipolyozta a világát. Stanton I ökoszférája nagymértékben elpusztult, ahogy a bányászat és a termelés szinte teljes mértékben kiirtotta az őshonos élet. Hurston számos megbízható fegyverszériát készített már és a specializált ágyúkat kereső pilóták is okkal látogathatnak ide. A bolytó ezen kívül sokfajta lőszert is gyárt, amit más cégeknek árusítanak és a szállításban való közreműködést mindig bőségesen honorálják. A munkavállalókat éves szerződéssel hívják a gyárakba és a bányákba, kevesen írnak alá újra. Hurstonnak mindig is szüksége lesz olcsó munkaerőre és jó bevételi forrás az antianyag-prekurzorokkal kereskedőknek.

STANTON II: CRUSADER

Stanton II-t, vagy Crusadert a helyik C1-ként ismerik, amely egy alacsony tömegű gázóriás, amely a felső rétegeiben belélegezhető atmoszférával rendelkezik. Ezt használja ki a katonaság által a bolygóra épített lebegő platformhálózat. Ezek a platformok tökéletesnek bizonyultak a Cursader számára, mivel különben a nagyméretű, kereskedelmi szállítóhajóikat a légkörön kívül kellene összeszerelniük. A szabad ég alatti gyártási folyamat azt jelenti, hogy a munkaköltségek majdnem 40%-kal csökkennek, amelyet gyakran a vásárlók takarítanak meg. Amikor a Crusader Insudtires átvette a bolygó irányítását, akkor ezeket a platformokat kibővítették a gyártási szükségletek szerint. A vállalat minőségi szállásokat is épített a munkavállalóinak, közvetlenül a lebegő hálózatra. A látogatók által bejárható területen megfordult utazók elmondások szerint a rendszer legszebb kikötője található a bolygón. A hajógyárak hátborzongatóan szépek, a hatalmas, légkörben felfüggesztett szállítóhajókkal, amelyeket a Crusader hálószerűen elrendezett létesítményei vesznek körül.


STANTON III: ARCCORP

Manapság ez a bolygó a leglátványosabb a világok közül. Míg a többi bolygó, még a szennyezett Hurston is megőrizte az eredeti természeti adottságainak egy részét, az ArcCorp mostanra szinte teljes mértékbe be lett építve. Szinte minden domborzatot lefaragtak, zónákra bontottak és beépítettek, nagyon kis helyet hagyva a természetnek. Az ArcCorp már évszázadok óta fúziós meghajtókat épít a civil űrhajóknak. A kereskedők a meghajtókon kívül minden mást is megtalálhatnak a bolygón. Az ArcCorp senkit sem akadályoz meg abban, hogy ingatlant birtokoljon itt, a kisebb cégek százai alakították ki a központjukat a bolygó északi pólusa közelében. A Xi’anokkal foglalkozó antropológusok állítása szerint az ArcCorp áll legközelebb ahhoz, ahogy egy Xi’an gyár-világ kinéz és sokan azt feltételezik, hogy a mi civilizációnknak is az lesz a jövője.

STANTON IV: MICROTECH

A nagy és hideg bolygó ad otthont a microTech Corporationnek. A hőmérséklet az UEE terraformálása során bekövetkezett hibának köszönhetően ilyen alacsony, ami szokatlanul magas felhőképződést eredményez. A microTech a mobiGlast gyártja itt, ami mára általánosan elterjedt, technikai segédeszköznek számít és szinte mindenki használja a birodalomban. Habár a mobiGlast ismeri mindenki, a microTech a hajóelektronikai rendszerek széles választékát is gyártja itt. Ha fejlett szenzor-technológiát keresünk, akkor érdemes ezen a bolygón kezdenünk. A bolygón lévő földterületeket kisebb cégek bérlik, pár ezek közül a microTech versenytársa, amely megalapozta a bolygó hírnevét, mint a csúcstechnológiájú kutatás és fejlesztés helyszínét. Gyakran kerül sor a Stanton IV székhelyű startup vállalkozások felvásárlására. A látogatóknak azt tanácsolják, hogy munkával, vagy rakománnyal kapcsolatos hírekért menjenek a Wally Bárjába, csak ne kérdezzenek Wallyról.

Utazási figyelmeztetés

A látogatóknak tudniuk kell, hogy technikailag az általános birodalmi büntetőtörvénykönyvet fogadják el a rendszerben, bár nem az UEE igazgatja azt. Magán biztonsági egységek és az óriáscégek által felbérelt zsoldosok tartatják be a saját törvényeiket.

Idézetek a rendszerről
“Rosszul vagyok az emberektől akik azt kérdezik, hogy milyen jogon igazgatjuk a bolygót. Mi is a vállalat, ha nem az emberek csoportjának kiterjesztése? A kormányokat szavazatok alapján választják, amíg minket a pénzükkel választanak meg.” – idézet Gavin E. Hurston “ezredestől” “A hatalom megvásárlása” című cikkéből, a Terra Gazette 2941. április 21. napi számából.
“Hogy őszinte legyek, még mindig furcsa egy kicsit. Felkelni és nézni a napot a horizont felett, miközben arra gondolok, hogy igen, ez mind a miénk.” – idézet Jeff Alfonztól, a microTech vezérigazgatójától 2928-ból.