Végre megérkezett a Star Citizen Alpha 3.18-as verziója a LIVE szerverekre. Ahogy a tavalyi évben Chris Roberts már előrevetítette, lehetett várni csúszást és sajnos kijutott nekünk egy komolyabb. Viszont ez a verzió olyan tartalmi és főleg technikai újításokat hozott, amelyek hosszú távon igazolni fogják ennek a várakozásnak a jogosságát. Ne is húzzuk tovább az időt, nézzük, hogy milyen újdonságokat hozott nekünk a karácsonyfa alól indulva, végül márciusban megjelenve a 3.18:

Persistent Entity Streaming (PES) – Állandóság univerzumszerte

A frissítésben bekerülő PES egy hatalmas technikai újdonság, ami számos további új funkció és játékmenet számára teszi lehetővé a bekerülést, a tárgyak halál utáni helyszínen maradásától kezdve az új csillagrendszerek felfedezéséig. Ez egy hatalmas lépés a teljes állandósággal rendelkező Persistent Universe felé, amit a játékosok ez után életre kelthetnek.

A roncsmentés hajnala – burkolatbontás

Megérkezett az új szakma, a roncsmentés (salvage), amelynek során vagyonokat kereshetünk a megsemmisült szállítóhajók, vagy a csatákat elvesztett hadihajók burkolatának lefejtésével. Erre a feladatra az Aegis Reclaimer és a Drake Vulture lesz alkalmas, de akik nem rendelkeznek ilyen hajókkal, akár a Greycat Multi-Tool megfelelő kiegészítőjével is nekieshetnek a roncsoknak. Ahogy a bányászat esetében már megtapasztaltuk, a roncsmentés is folyamatosan fejlődni fog a jövőben érkező frissítésekben, a szakma összetettebb lesz és igazi mélységet kap.

Drake Vulture

Bemutatkozik a LIVE szerveren is a Drake Vulture, ami egy kifejezetten roncsmentésre épített hajó és tökéletes azoknak, akik egyedül szeretnének megélni egy tisztességes munkából. A hajó az első megjelenéskor képes lesz lebontani a burkolatokat, de a továbbiakban újabb funkciókkal bővül majd.

Soft Death

Nincs igazán jó fordítása a frissítésben bemutatkozó következő újdonságnak, a soft deathnek, ami azt jelenti, hogy a hajó – amennyiben megsemmisülnek bizonyos létfontosságú alkatrészei – nem feltétlenül hullik darabjaira és tűnik el az univerzumból, komoly esély van rá, hogy bár működésképtelen lesz, de a hajótest a helyszínen marad, a benne lévő rakomány és legénység pedig túlélheti mindezt. Ez fontos elem a roncsmentés és a kalózkodás tekintetében is.

RSI Scorpius Antares – Nehéz vadász EMP-vel

Az Antares a már önmagában is halálos RSI Scorpius továbbfejlesztett, EMP generátorral és kvantumzavaróval ellátott változata. Az Antares képes lesz kiiktatni az ellenséges hajókat, megakadályozhatja, hogy azok elmeneküljenek a csatából és így teljesen az irányítása alá vonhatja a harcteret. És ha ez nem elég, önmagában is képes lesz arra, hogy kiiktassa a megbénított hajókat, köszönhetően az S3 méretű fegyvereinek és az S4 méretű rakétáinak.

Cargo System Refactor – Új Rakományrendszer

A PES-nek köszönhetően végre elérhető lett ez a régóta várt fejlesztés. Az új rendszerben a rakomány fizikailag is jelenlévő dobozokból áll, amelyeket fel lehet szedni, át lehet rakni máshova, rögzíteni lehet a hajó rakterében, de akár el is lehet lopni. A rendszer tehát nem csak a MISC Hull típusú hajók miatt létfontosságú, de sokkal jövedelmezőbbé is teszi a kalózkodást.

Gen12 Graphics Renderer – Next-gen frissítés a grafikus motornak

Ahogy a PES, úgy a Gen12 is egy hatalmas fejlődés, ami a Star Citizen alapjaihoz kapcsolódik. Ennek a bekerülése azt jelenti, hogy igen komoly fejlődésre lehet számítani a teljesítmény és a valósághű megjelenés területén a következő frissítésekben.

A Gen12 emellett a Vulkan API beépítésének is az alapja, ami egy újabb lökést ad majd a fentieknek.

Természeti csodákA barlangok egy új típusai mutatkoznak be a 3.18-ban, ezek pedig a homokbarlangok, amelyek új küldetéseket, kalandokat és felszedhető tárgyakat, élőlényeket rejtenek el a napfény elől. De nem csak a föld alatt érkezik újdonság, microTech és Hurston felszínén folyók és tavak jelennek meg, hiszen a bolygók nem teljesek a felszíni vizek nélkül.

Daymar titkai

Crusader holdját, Daymart egyre többen választják a letelepedésre, újabb és újabb települések jelennek meg a felszínen, amelyeket jellemzően hajóroncsokból alakítanak ki, például egy 600i, vagy egy Crusader Mercury roncsból. Ahogy a korábbi települések esetén, úgy ezeknél is számolhatunk küldetésekkel, amelyek során meg kell tisztítanunk azokat az ellenségektől, esetleg ki kell iktatnunk egy konkrét személyt, de elképzelhető, hogy csak egy tárgyat kell biztonságosan leszállítanunk.

Kareah aktiválása

A Stanton rendszer egyik legrégebbi helyszíne, Security Post Kareah is változáson megy keresztül, mivel a Crusader Security a 3.18-as frissítésre kijelölte azt központjának és alaposan be is költözött oda. Ezzel együtt küldetések is érkeznek a játékba, amelyek nem biztos, hogy a törvénytisztelő polgároknak szólnak.

Új küldetések

A frissítésben új küldetések érkeznek Orisonra, a Siege of Orisonban megismert üzleti platformokra, amelyek központi eleme a harc lesz. De sajnos a bűnözők is örülhetnek, mivel a Hurston holdján, Aberdeenen létesített Klescher Rehabilitációs Központ is új küldetéseket kínál a szabadságukat ott eltölteni vágyó turistáknak.

A gyorsaság igénye

A régi játékosok még emlékezhetnek, hogy a Star Citizenben valaha hatalmas versenyeket lehetett vívni virtuális versenypályákon az Arena Commanderen belül. Most nemcsak, hogy visszatér a versenyzés a Star Citizenbe, de egyenesen a Persistent Universet célozza meg. Csillagrendszer szerte új versenypályák jelentek meg. A hat helyszín között van Daymar, Euterpe és Area18. De aki nem örül, hogy az ívek megtervezésében a harmadik dimenziót is figyelembe kell venni, az ellátogathat Orisonra, ahol egy Greycat PTV gokartpálya nyílt.

Ezek a Star Citizen Alpha 3.18-as frissítés főbb újdonságai, a teljes patch notes (angolul) itt található.