Tegnap hajnalban – 2023. szeptember 30. – a CIG váratlanul kiadta az Alpha 3.21-es frissítést a tesztszerverekre, ráadásul egyből elérhetővé tette azt minden támogató részére. Ez csupán másfél héttel a 3.20-as frissítés kiadása után történt és egy magyarázatot is fűztek a lépéshez.

A most elindult verzió a várakozás szerint a 3.20.1-es jelölést viselte volna, azonban ez a frissítés tartalmaz egy olyan mérföldkövet, ami miatt úgy érezték a fejlesztők, hogy megérdemel egy teljesen új patch-verziót.

A 3.21 alatt új tesztelési módot, csatornát mutatnak be abból a célból, hogy a háttértechnológiákat bevezessék. A fejlesztőknek lehetőségük lesz arra, hogy a játékosokat az aktuális LIVE verzió tartalmával megegyező, de komoly háttér-technológiai változásokkal megfűszerezett verzióra irányítsa, amiket ennek segítségével ellenőrizhetnek, csiszolhatnak, mielőtt a LIVE verzióra kerülne.

Az első ilyen technológia a Replication Layer, ami az egyik alapvető hálózati eleme a Server Meshing infrastruktúrának. A Replication Layer játékszerverről való leválasztásától azt remélik, hogy úgy tudják majd tesztelni a szerver helyreállítást, hogy a játékklienseket nem kell lecsatlakoztatniuk az univerzum adott sharjdáról.

A korábban bevezetett Persistent Entity Streaming után ez a következő lépés a Server Meshing alkotóelemeinek beintegrálása felé. A kezdetekkor a játékszerverek még csak a Stanton rendszert fogják kezelni, így játékosokként nem feltétlenül tapasztalhatunk majd komolyabb változást, azonban ez egy nagyon fontos lépés az Alpha 4.0 felé.

Az Alpha 3.21-es frissítésről több információt fogunk megtudni a Roadmap Update megjelenésekor, ami a következő héten érkezik.

Tekintettel arra, hogy már nagyon közel van az idei CitizenCon – ami először fed majd le két napot, október 21-22-én – feltételezhetjük, hogy ezzel a frissítéssel már erre az eseményre is készülnek és aki egy kicsit jobban utánanézett a dolgoknak, már tudhatja, hogy érdekes tartalmi elemek is jönnek majd a frissítéssel. Aki kíváncsi, az a DISCORD szerverünkön, nagyjából ettől a hozzászólástól kezdve bepillanthat a színfalak mögé, viszont azok kedvéért, akik szeretnék, ha meglepetés maradna az, amit a CIG annak szán, nem írom le, hogy pontosan mit is tartalmaz, ők ne kattintsanak a második linkre.